Concert de pricesne în Parohia Greco-Catolică Mocira - 39 minute în urmă
Numeroși elevi ai Colegiului de Arte Baia Mare au fost premiați la etapa zonală a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală pentru clasele V-Vlll - 2 ore în urmă
Cine a obținut premii în cadrul îndrăgitului Festival al cântecului francofon «Chants, sons sur scène – Qualif’ 2025» - 4 ore în urmă
Autobuzele electrice intră în circulație la Târgu Lăpuș începând cu 1 aprilie - 5 ore în urmă
România, calificată la Jocurile Olimpice de Iarnă 2026 - 5 ore în urmă
Rasoforie la Mănăstirea Chiuzbaia - 5 ore în urmă
Iresponsabilitate periculoasă la furat de lemne - 5 ore în urmă
Atletism: Maria Botiz din Ruscova, vicecampioană națională - 6 ore în urmă
0,1%? – Credință, destin și miracol în viziunea dr. Călin Terțan - 7 ore în urmă
Nicolae Steinhardt și testamentul său literar - 7 ore în urmă
Scenariu negru pentru Tesla după ce pierde subvențiile
Canada a decis să înghețe subvențiile pentru Tesla, o mișcare ce pare să fie o reacție directă la politica economică americană, în special la tarifele impuse de SUA. În acest context, guvernul canadian a blocat plăți de aproximativ 43 de milioane de dolari canadieni (30,11 milioane de dolari americani) destinate Tesla, care erau menite să sprijine achiziția de vehicule electrice.
Ministrul Transporturilor, Chrystia Freeland, a anunțat că Tesla va fi exclusă din viitoarele programe de subvenții pentru vehicule electrice și că fiecare cerere depusă va fi analizată atent înainte de a fi aprobată. În plus, a solicitat o revizuire a criteriilor de eligibilitate pentru programele de stimulente pentru vehicule electrice, asigurându-se că modelele Tesla nu vor beneficia de subvenții atâta timp cât „tarifele ilegale și ilegitime” impuse de Statele Unite vor afecta Canada.
Subvențiile pentru vehiculele electrice din Canada sunt parte a programului iZEV, care are scopul de a încuraja achiziția de mașini ecologice, inclusiv vehicule electrice și hibride plug-in. Guvernul canadian oferă stimulente financiare de până la 5.000 de dolari canadieni pentru cumpărătorii de vehicule electrice, în funcție de model și de capacitatea bateriei.
Însă, cu toate acestea, tensiunile comerciale între cele două țări au dus la oprirea stimulentelor pentru Tesla, mai ales după ce președintele american Donald Trump a impus tarife comerciale de 25% pe majoritatea bunurilor din Canada și Mexic. Musk, un susținător al politicii economice a lui Trump, a fost direct implicat în eforturile Casei Albe de a reduce cheltuielile guvernamentale, iar această situație pare să fie o formă de răzbunare economică din partea Canadei pentru politicile americane agresive.
Șicanările economice continuă. A doua zi, președintele Trump și-a extins războiul comercial pedepsitor pentru toate mașinile construite în afara SUA, chiar și cele americane, instituind o nouă taxă care va intra în vigoare pe data de 2 aprilie: „Vom impune efectiv o taxă vamală permanentă de 25%. Dar dacă vă construiți mașina în Statele Unite, nu există taxă vamală”.
SUA este una dintre cele mai mari piețe de autovehicule pentru mulți giganți auto mondiali – inclusiv producătorii auto japonezi Toyota, Honda, Nissan, Mazda și Subaru – care vor fi acum loviți puternic.
Taxa include și Marea Britanie, care a exportat mașini în valoare de 6,4 miliarde de lire sterline în SUA în 2023 – reprezentând 18,4% din toate exporturile de mașini ale Regatului Unit.
Vasile Petrovan