Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 2 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 3 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 3 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 7 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 7 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 8 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 8 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
Se anunță Danț la șură în comuna Lăpuș; Vor fi prezenți artiști unul și unul
Joi, 26 august, de la ora 17.00, în comuna Lăpuș, la Gara Ungureni, nr. 1298 B, se va desfășura evenimentul „Danț la șură”.
Artiști invitați sunt: Livia Neag Nistea, Mariana Cușner, Andreea Ghițiu, Vasile Pop, Ghiță Breban, Gabriela Filip, Ionuț Uivaroși, Vasile Coca. Bineînțeles, va participa și orchestra și corpul de balet ale Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.
„Danțul la șură – un străvechi obicei care începe să reînvie și în comuna Lăpuș.
În lumea satului tradițional, danțul la șură reprezenta un important eveniment socio-cultural, în cadrul căruia tinerii și bătrânii satului, dar și cei din împrejurimi se întâlneau, petreceau și își puneau în valoare impresionantele costume tradiționale.
De asemenea, de cele mai multe ori, la joc, tinerii erau observați cu mare atenție, de pe margine, de către cei mai în vârstă. Cei din urma, inițiați fiind, își dădeau seama cu ușurință care erau perechile care se plăceau și între care aveau să se stabilească viitoarele căsătorii.
Așadar, vă invităm să redescoperiți frumusețea danțului la șură, a cântecelor tradiționale din Lăpuș si a portului tradițional autentic.
Să ne îndreptăm privirea și sufletul spre locurile natale, spre identitatea neamului nostru, spre obiceiurile moștenite, spre portul popular, spre cântecul și jocul tradițional lăpușean… și să insuflăm generațiilor tinere iubirea de neam și obiceiurile străbune.
Să redescoperim autenticul, bucuria de a fi împreună, sensul cuvântului acasă…să revenim în satul natal, să ne reîntâlnim cu toții, fii ai satului Lăpuș si nu numai.
Astfel, vă îndemnăm să scoateți din lada de zestre cele mai frumoase straie tradiționale și să poftiți la joc, joi, 26 august, de la ora 17:00, alături Ansamblul Folcloric Național Transilvania” – este invitația Gabrielei Filip, muzeograf la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș.