Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 1 oră în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 3 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 4 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 8 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 16 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Semnificația Idelor lui Marte din 15 martie
„Idele lui Marte” este numele unei piese de William Shakespeare în care prezicătorul îl avertizează pe Iulius Cezar: „Feriți-vă de Idele lui Marte”. Idele lui Marte (în latină Idus Martiae, în latina târzie: Idus Martii) este o zi din calendarul roman care corespunde cu 15 martie. Pentru romani avea semnificația ultimei zile de plătit datoriile.
Moartea lui Cezar a făcut din Idele lui Marte un punct de cotitură în istoria romană, fiind unul dintre evenimentele care a marcat tranziția de la Republică la Imperiu. În vremurile moderne, Idele lui Marte este cel mai bine cunoscut ca fiind data la care Iulius Cezar a fost asasinat în anul 44 î.Hr. În jur de 60 de conspiratori, conduși de Brutus și Cassius, au fost implicați. Conform lui Plutarh, un profet a avertizat că i se va întâmpla un rău lui Cezar până de Idele lui Marte.
În drum spre Teatrul lui Pompei, unde urma să fie asasinat, Cezar a trecut pe lângă profet și a glumit, „A sosit Idele lui Marte”, sugerând că profeția nu s-a împlinit, la care profetul a răspuns „Da, Cezare; dar nu s-a încheiat încă.”
Romanii nu numerotau zilele unei luni consecutiv de la prima până la ultima zi. În schimb, ei numărau în sens invers, având ca reper trei puncte fixe ale lunii: Nones (a 5-a sau a 7-a zi, depinzând de durata lunii), Ide (a 13-a sau a 15-a zi) și Kalend (prima zi a lunii următoare). Idele avea loc la jumătate, în ziua de 13 a majorității lunilor, dar pe 15 în martie, mai, iulie și octombrie.
Lăcrimioara ZOTA