Share
Tauridele, Leonidele și Super-Luna vor face spectacol pe cerul nopților de noiembrie.

Tauridele, Leonidele și Super-Luna vor face spectacol pe cerul nopților de noiembrie.

Tauridele, Leonidele și Super-Luna vor asigura spectacolul pe cerul nopților de noiembrie. În următoarea perioadă, se vor manifesta două evenimente ce pot fi observate și pe cerul țării noastre. Tauridele sunt o ploaie de meteori anuală, renumită pentru meteori mai luminoși și uneori chiar pentru bolizi spectaculoși (meteori foarte strălucitori), cunoscuți și ca „mingi de foc.” Ele provin din rămășițele cometei 2P/Encke, al cărei nucleu s-a dezintegrat parțial în timpul trecerilor sale prin apropierea Soarelui, și din alte obiecte mici asociate. Tauridele sunt active în aceste zile și au un maxim din 5 noiembrie încolo. Un alt maxim de vizibilitate vor înregistra Tauridele de Nord, în jurul datei de 11-12 noiembrie. Sunt vizibile cu ochiul liber, și cu puțin noroc, pot fi observate în condiții de cer senin și fără prea multă poluare luminoasă.

Super-luna va îngreuna însă observarea Leonidelor (pe lângă cea a Tauridelor de Nord), care sunt la apogeu în aceeași perioadă. Meteorii mai slabi nu se vor vedea, din cauza luminii Lunii, aflate în această fază. Leonidele vor fi active de la începutul lunii, însă noaptea de 17 noiembrie va fi cel mai bun moment pentru a le observa. Un al doilea vârf de activitate va fi noaptea de 19 noiembrie. Atunci se pot vedea 10-15 meteori pe oră. Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, care a trecut la periheliu în 1998.

În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră. Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră. 

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu