Share
Un dialog cu Nicolae Suciu, pictorul care și-a întrezărit destinul prin fereastra casei copilăriei

Un dialog cu Nicolae Suciu, pictorul care și-a întrezărit destinul prin fereastra casei copilăriei

Acum 68 de ani se năștea la Bârlad, într-o sfântă zi de Constantin și Elena, pictorul Nicolae Suciu. Cu 70 de ani mai devreme, venea pe lume în același oraș, botezat cu același nume, pictorul Nicolae Tonitza. Coincidența poate fi uneori providențială, imaginându-ne că Dumnezeu a dorit o continuitate artistică revărsată pe acele meleaguri, transmisă prin generații. Copilăria simplă și frumoasă a acelor vremuri, și-a  desenat-o cu penelul, prin fereastra bucătăriei, nebănuind, copil fiind, că aceasta îi va deschide o lume a destinului. Deși a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Arte Plastice, specializarea Pictură-Restaurare-Profesor de desen, din cadrul Conservatorului „George Enescu” din Iași, pașii i-au fost ghidați spre destinația Baia Mare. A coborât din tren cu încredere în Dumnezeu și cunoștințele acumulate în facultate. Perseverent, a urcat  fiecare treaptă în carieră cu pragmatism, seriozitate și respect pentru semenii din jur și Măria Sa, Arta.

DIRECT MM

A fost pictura dragoste la prima vedere? Când și în ce împrejurări s-a declanșat virusul, edificându-vă pe deplin că asta e ceea ce vreți să faceți în viață?

NICOLAE SUCIU

Cu harul de pictor te naști, Harul este dăruit de Cel de Sus! Am desenat și am colorat dintotdeauna, un „viciu” de care nu m-am putut dezbăra niciodată! De mic am știut că doar pictura, mă întregește! Munca permanentă, continuă, în pictură, mi-a adus bucurii, pe care nicio altă formă de manifestare, artistică, culturală, socială …, nu mi le-a dăruit. De aceea spun și afirm cu convingere că am avut privilegiul să intru la facultate „pe ușa din față”. (Concurența la examenul de admitere a fost de 396 de candidați pe 10 locuri.)

DIRECT MM

.A existat un pictor care v-a influențat formarea și stilul ales?

NICOLAE SUCIU

De mic elev mă bucuram de lucrările lui N. Grigorescu, Șt. Luchian, I. Andreescu, illustrate în manualele școlare, până l-am descoperit pe Rembrandt! Stilul este altceva iar maniera de exprimare artistică îmi
aparține exclusiv mie. Nu lucrez după albume, fotografii sau lucrări ale altora! (Azi este chiar un titlul de „glorie” – „altceva”, fenomen pe care îl regăsim în literatură, teatru, muzică, dans, cinematografie).

DIRECT MM

Ați creat modele ceramice, mai bine de două decenii, la Faimar. Această experiență a adus un alt stil picturilor viitoare?

NICOLAE SUCIU

Întâlnirea cu industria ceramicii a fost foarte benefică prin disciplină, rigoare a lucrului, respect al tehnologiei și tehnicilor de lucru. Acestea s-au regăsit în pictura mea prin rigoarea liniei, spontaneitate, străluciri de smalț ale culorilor. Istoria picturii din arta greacă a fost dintotdeauna un suport de documentare, ca elev și student, fascinație care mă provoacă și azi!

DIRECT MM

Veniți dintr-un oraș mic din Moldova, Bârlad, care abundă în personalități din diferite domenii. Uitându-vă în urmă, la parcursul impresionant, vă considerați un artist desăvârșit care se poate alinia cu mândrie acestei pleiade de  personalități? Contează ca artist plastic de unde vii, unde studiezi, pentru a exista în acest domeniu și a deschide ușile potrivite?

NICOLAE SUCIU

Am venit de la ORAȘ la Baia Mare! Un moment de „rătăcire”! Dintotdeauna am vrut să plec, prima mea repartiție era de asistent universitar la Conservatorul de Artă din Iași! Anul 1981 a adus pentru prima dată modificări la repartiție, toată lumea a mers în orașe agroindustriale și muncitorești! Dar, s-a adeverit că omul sfințește locul! Fiind Creator de modele la Faimar am călătorit pe multe meridiane pentru documentare, Târguri industriale, expoziții, care nu au lăsat „urme” neagreabile printre „concitadinii din breaslă”. Îmi sunt străine învârtelile de conjunctură, doar munca în care ai pus suflet, pentru mine a fost convingătoare și pentru cei din jur, iar o zi împlinită cu rezultatele de excepție aduc bucuria și motivația de a continua pentru ziua următoare.

DIRECT MM

Baia Mare și-a pus puternic amprenta în destinul și viața artistică a dumneavoastră, de peste 40 de decenii. Considerați că destinul a fost generos, când ați decis să rămâneți în Maramureș?

NICOLAE SUCIU

Nu sunt amprentat nici de culoarea locală, nici de orgoliul băimărean, fapt amendat de „rezidenții locali”. Dar am înfăptuit lucruri de care nici „rezidenții locali” nu au fost în stare! Prestigiul adus alături de colegii din Faimar în Industria Sticlei și Ceramicii fine, Simpozioanele Naționale de Artă, Târgurile Naționale și Internaționale… au creat industriei locale ecourile internaționale de performanțe creatoare și tehnologice. Înființarea, autorizarea, acreditarea învățământului superior de artă și dezvoltarea acestuia, prin acreditarea studiilor masterale, prin implicarea personală și de cele mai multe ori singur, prin prestigiul profesional ca Membru în Comisiile A.R.A.C.I.S. ca expert evaluator, ca Membru în Comisia Națională de Referenți pentru acordarea titlului științific de Doctor în Arte Vizuale și prin elaborarea, pentru studenți, de cursuri de
specialitate pentru învățământul superior de artă.

DIRECT MM

Se poate lucra la comandă în această artă? De unde vă luați cel mai des inspirația?

NICOLAE SUCIU

Comanda socială a existat întotdeauna. Azi sunt „proiecte – doar”, decontate generos… dar nu le vedem! Eu merg zilnic la atelier, ca un muncitor la locul de muncă – pentru că nu cunosc în ce moment mă voi întâlni cu clipa de inspirație – ferice de cei ce sunt altfel!

DIRECT MM

Considerați că arta pe care ați creat-o a fost și este apreciată la justa ei valoare? Sunt artiști care au renunțat la pasiune din cauza criticii de specialitate iar pictori precum Amadeo Modigliani și mulți alții, deși au fost talentați, aprecierile au venit după moarte.

NICOLAE SUCIU

Am cunoscut bucuria semenilor pentru creația mea picturală. Mă bucur nespus să descopăr lucrări de ale mele în colecții particulare sau de stat (din țară sau străinătate) iar reacția de încântare a proprietarilor să fie o binemeritată răsplată.

DIRECT MM

Ce lipsește artei din România? La capitolul infrastructură artistică ne poziționăm bine: expoziții, bienale, galerii, muzee de artă, târguri… Dar cât de bine e asimilată arta contemporană?

NICOLAE SUCIU

După anii `90 nu se mai poate vorbi de critică de artă de specialitate! Citiți despre strategia caselor de licitații, galeriilor de artă private, care doar prin câștigul financiar creează legende și mituri (false). Da, este un punct de vedere personal ca pictor și profesor responsabil pentru prezentarea actului creator. Se cultivă „șocul vizual” de cei care sunt pe scaune de decizie (vremelnic) și care nu sunt „de meserie”. Din păcate această tagmă îndepărtează lumea din expoziții, iar actul de creație devine încă o ocazie de socializare – finalizată de regulă cu un „selfie” în fața lucrării de artă.

DIRECT MM

Ce înseamnă atelierul din Ferneziu pentru artistul Nicolae Suciu?

NICOLAE SUCIU

Este zilnic o binecuvântarea faptul că sunt pictor. (Printre lucrări, ustensile de pictură fiecare cu o bogată istorie, cărți, desene și neapărat fundalul muzical simt o bogăție sufletească neegalată de nimic.

DIRECT MM

Se poate trăi o viață lipsită de griji, din nobila profesie de artist plastic?

NICOLAE SUCIU

Nu! Dacă respecți blazonul artei, al picturii! Asigurarea unui venit, dintr-un salariu constant, constituie suportul psihologic pentru a te dedica creației! Îmi amintesc de un coleg, pictor din Cracovia, care a renunțat
la catedra didactică și a plecat la Paris să trăiască din artă! După zile de privațiuni reușește să ajungă pe o stradă (Mafia este și în acest domeniu în floare) cu potențiali comanditari (Așa că primul portret realizat la Paris, la comandă, a fost al unui cățel).

DIRECT MM

Ați încercat de-a lungul anilor și alte surse de inspirație? Ce hobby-uri are pictorul Nicolae Suciu?

NICOLAE SUCIU

Activitatea de creație este o continuă documentare, inspirată și de domenii conexe: muzică, literatură, arta spectacolului. Drumețiile în natură sau călătoriile în orașe din țară sau străinătate completează spectacolul naturii – alături de schi, înot, tenis.

DIRECT MM

Ce-ar fi lumea fără artă?

NICOLAE SUCIU

Nu vreau să îmi închipui o zi fără artă! Este ca și cum nu ar răsări soarele! Dostoiewski spunea frumos și însuflețitor: „Lumea se va mântui prin artă”.

De-a lungul acestor ani, pictorul Nicolae Suciu  a avut 22 de expoziții personale, peste 90 de expoziții de grup, 15 republicane și 27 în străinătate.
A ocupat funcții importante:

   Coordonator secţia Arte Plastice
● Şef de Catedră al Catedrei Filosofie Teologie Arte
● Membru în Consiliul Profesoral al Facultăţii de Litere
● Membru al Senatului Universităţii de Nord din Baia Mare
● Membru în Comisia de Audit a Facultăţii de Litere
● Membru în Comisii de Admitere şi de Licenţă 2002 – 2011
● Secretar al Comisiei de Licenţă la Facultatea de Artă din Timişoara 2004, 2005, 2006, 2007, 2008
● Membru în Comisii de Concurs pentru ocuparea unui post didactic
● Preşedinte U.A.P. Baia Mare (2007- 2011)
● Membru al Consiliului Naţional al Uniunii Artiştilor Plastici din România
● Membru al Comisiei de Onoare şi Disciplină al U. A. P. din România
● Membru al Comitetului de Onoare al celei de a IV a Bienale Internaţionale de Pastel din Polonia, Nowy- Sacz, 2008
● Director Artistic al Universităţii Internaţionale de Vară „Castelul Corvineştilor” – organizată de Universitate din Petroşani, ediţiile 2004, 2005, 2006, 2007, 2008
● Moderator şi organizator al Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti, “Transcomunicare şi receptare în opera de artă”, Universitatea de Nord Baia Mare, secţia Arte Plastice, mai 2008
● Coordonator şi participant la Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiiţifice Studenţeşti al Institutului Pedagoic “Juhasz Gyula” din cadrul Universităţii Szeged, Ungaria, coordonator a două lucrări ştiinţifice prezentate, 17-18 noiembrie 2008.
● Membru în Comisia de avizare a proiectelor culturale a Consiliului Judeţean Maramureş, 2009, 2010, 2011
● Membru în Comisia de Audit a Consiliului Judeţean Maramureş pentru Muzeele din Baia Mare, 2010, 2011, 2012
● Membru în Registrul Naţional al Evaluatorilor Agenţiei Române de Evaluare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
● Membru în Comisia de Evaluare şi Acreditare la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design – specializarea Ceramică, mai 2011
● Membru în Comisia de Evaluare şi Acreditare la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti – specializarea Montaj, Imagine, Film, iulie 2011
● Membru în Comisiile de Evaluare şi Acreditare la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti – specializările Pictură, Sculptură, Artă Monumentală, Scenografie, ianuarie 2012

Lucrări de artă monumentală

l2009 – Pictură murală – Sediul Facultăţii de Litere, str. Crişan (cu colectiv studenţi )
2009 – Iconostas Biserica Sf. Gheorghe (cu colectiv de studenţi)
2008 – Mozaic Biserica Sf. Ilie din Baia Mare
2007 – Mozaic Biserica Sf. Ilie din Posta Maramureş
2004 – Vitralii – 6 lucrări, Reşedinţă particulară Baia Mare, 54 mp
2002 – Mozaic Biserica Satulung Maramureş,
1998 – Pictură monumentală, fundal scenografie Ansamblul Naţional „Transilvania” – 120 mp
1998 – Mozaic faianţă policromă, 10 mp, Belgia
1998 – Mozaic faianţă policromă, 6 mp, De Pinte (Belgia)
1992 – Pictarea Bisericii din Zmei, jud. Argeş – 470 mp;
1981 – IAŞI – „GENEZA”, mozaic

Munca, talentul și perseverența i-au adus și roadele cuvenite, concretizate  prin premii și distincţii:

-Reprezentant al României, prin selecţie naţională, la Festivalul Concurs Internaţional de Artă “Popoarele lumii doresc să trăiască în pace” – Glasgow, Anglia 1972
-Premiul I pentru pictura la Festivalul Naţional Studenţesc de Artă,Bucureşti 1979
-Premiul Special pentru Pictură pe ceramică, Simpozioanele Naţionale de Ceramică,Bucureşti 1986
-Premiul II secţiunea grafică la Festivalul Concurs de Artă „VORONEŢIANA ”, Suceava 1987
-Premiul Uniunii Scriitorilor la Expoziţia Naţională de Ceramică „Centenar Mihai Eminescu ”,Muzeul Literaturii Române , Bucureşti, 1989
-Premiul II la Salonul Naţional al Sticlei şi Ceramicii, Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti 1989
-Diploma „Festivalul Internaţional de Poezie ”, pentru aportul adus Festivalului de la Sighetul Marmaţiei şi a Serilor de poezie de la Deseşti, 1998.
-Diplomă în semn de apreciere pentru bogata creaţie artistică, acordată de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Baia Mare, 1999
-Diploma de Excelenţă şi Placheta Comemorativă 110 ani (1896-2006), acordată de Primăria Municipiului Baia Mare, pentru contribuţia adusă la prestigiul Centrului Artistic Baia Mare, 5 mai 2006
-Certificat de Recunoaştere Civică, din partea Primăriei Baia Mare pentru aportul adus la dezvoltarea culturii şi artei în perioada 2000 – 2002, Baia Mare, 2003
-Marele Premiu pentru Arte Plastice acordat de Primăria Municipiului Baia Mare, mai 2005
-Premiul de Excelenţă pentru Cultură decernat de publicaţia „Gazeta de Maramureş ”, noiembrie 2006, Baia Mare
-Diploma „Glasul Culturii ” , Baia Mare , mai 2008
-Diploma de Onoare din partea Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara, decembrie 2010
-Diploma şi Medalie Aniversară cu ocazia a „50 de ani de Învăţământ Superior la Baia Mare ”, decembrie 2011

Arta este oglinda care reflectă frumusețea dar și imperfecțiunile unei epoci, și, cum spunea Picasso,„ea ne purifică sufletul de praful vieții de fiecare zi”. La fel, pictorul Nicolae Suciu a împrăștiat acestor meleaguri, în cei 43 de ani, prospețime și frumusețea fiecărui răsărit. Omul Nicolae Suciu a sfințit locul prin curățenie sufletească, talent și dăruire necondiționată. Prin tot ceea ce a întreprins în educația și cultura băimăreană, a contribuit cu generozitate la dezvoltarea și îmbogățirea comunității prin intermediul artei.

Lăcrimioara ZOTA

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



2 Comentarii în această postare

  1. Zora Mihalca Laure

    Mulțumesc mult ❤️ pentru acest minunat interviu .Am avute onoarea de-al avea profesor la facultatea de arte din Baia Mare.Este un om,cu o experiență artistică deosebită,o cultură vastă și de -o generozitate minunată.Generozitatea se vede,prin împărtășirea tuturor cunoștințelor sale . Vă doresc viață lungă,cu sănătate, bucurii și multe inspiratii artistice.❤️

    Răspunde
  2. Nicolai mihaila

    Omagii!

    Răspunde

Lasă un comentariu