Share
Azi ai fost păcălit? Atunci e 1 Aprilie și ai căzut în plasă

Azi ai fost păcălit? Atunci e 1 Aprilie și ai căzut în plasă

Astăzi, creativitatea atinge cote maxime, iar răbdarea păcăliților este pusă la grea încercare. Ziua Păcălelilor, este ocazia perfectă pentru toți glumeții să-și exerseze măiestria în farse mai mult sau mai puțin elaborate.

De unde vine această tradiție? Ei bine, nici istoricii nu sunt foarte siguri, dar asta nu i-a împiedicat să lanseze câteva teorii demne de un complot internațional al farsorilor.

Una dintre cele mai populare explicații spune că, înainte de 1582, Anul Nou se sărbătorea pe 1 aprilie, conform calendarului iulian. Dar când regele Carol al IX-lea al Franței a decis să adopte calendarul gregorian, Anul Nou a fost mutat pe 1 ianuarie. Mulți oameni nu s-au prins repede de schimbare sau pur și simplu au refuzat să accepte noul calendar, continuând să-și ureze „La mulți ani!” pe vechiul stil. În scurt timp, au devenit țintele glumelor celor mai informați, fiind numiți „nebuni de aprilie”.

O altă teorie susține că sărbătoarea are rădăcini în ritualurile populare de primăvară, când oamenii obișnuiau să facă tot felul de ghidușii pentru a alunga spiritele rele și plictiseala iernii. Cum spiritele au rămas, dar plictiseala a fost înlocuită de internet, farsele s-au adaptat vremurilor moderne.

Dacă în trecut păcălelile se rezumau la bilețele cu urări ironice sau cadouri-surpriză (cum ar fi o cutie frumos împachetată cu… nimic în ea), astăzi, glumele sunt un adevărat spectacol internațional. În Marea Britanie, ziarele obișnuiesc să publice știri false elaborate, în SUA, companiile lansează produse fictive.

Românii au adoptat această sărbătoare în secolul al XIX-lea, iar de atunci, nimeni nu este în siguranță pe 1 aprilie. Printre tradițiile locale, există una care spune că, dacă o fată reușește să păcălească un băiat, acesta trebuie să o ia de nevastă. Cum probabil nu s-au găsit prea mulți băieți dispuși să accepte o asemenea soartă, legenda a fost uitată.

O altă superstiție avertizează că cei care se căsătoresc pe 1 aprilie vor avea o viață de familie cu multe surprize (și nu neapărat plăcute). Se mai spune că bărbații care se însoară de 1 aprilie vor fi sub papuc tot restul vieții. În plus, se zice că păcălelile trebuie făcute înainte de prânz, altfel… aduce ghinion. Cine a stabilit regula? Nimeni nu știe, dar de ce să riști?

În final, Ziua Păcălelilor este momentul perfect să-ți testezi imaginația, dar ai grijă să nu depășești limita bunului simț. O farsă bună trebuie să fie amuzantă pentru toată lumea, nu doar pentru cel care o face. De aceea, înainte să anunți că ai câștigat la loto sau că pleci într-o vacanță pe Marte, gândește-te dacă „victima” glumei tale va râde cu poftă, alături de tine.

Vasile Petrovan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Publicat în:

Lasă un comentariu