O casă din Baia Mare a fost cuprinsă de foc - 7 ore în urmă
Patinaj artistic – românca Julia Sauter la Campionatul European - 7 ore în urmă
Crin Antonescu validat de PNL drept candidat al Coaliției - 7 ore în urmă
Palmares impresionant obținut de elevii Liceului „Petru Rareș” Târgu Lăpuș la Concursul Internațional de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” - 8 ore în urmă
Cele mai vechi urme de locuire din Eurasia, pe teritoriul României - 11 ore în urmă
Cine sunt elevii maramureșeni clasați pe podium la Concursul Interjudețean de Matematică ,,Argument” - 11 ore în urmă
În duminici și sărbători, numeroși credincioși urcă dealul la Mănăstirea Petrova - 12 ore în urmă
Doi elevi de la Colegiul de Artă din Baia Mare, premii deosebite la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”Emanuel Elenescu” - 12 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad - 13 ore în urmă
Șezătoarea din Suciu de Sus a creat o punte între generații - 13 ore în urmă
Legenda grecească a panseluței, floarea încărcată de simboluri
Panseluța este o floare foarte importantă în cultua grecească, fiind asociată cu zeități și diferite figuri spirituale. O veche legendă spune că odată, Afrodita, zeița iubirii, s-a scăldat într-o grotă și nu a observat că niște muritori s-au apropiat prea mult și au văzut-o scăldându-se. Înfuriată, ea i-a cerut lui Zeus să-i pedepsească, iar acesta i-a prefăcut în flori.
Într-adevăr, privite de aproape, panseluțele arată ca niște mutrițe care te privesc.
O altă legendă spune că panseluțele au apărut din lacrimile unei nimfe pe care Zeus a transformat-o într-o vacă, pentru a o feri de furia soției lui, Hera.
Însă o altă legendă spune că panseluțele au fost create de zeul iubirii și că au puterea de a vindeca inimile zdrobite și de a îmbunătăți relațiile într-un cuplu.
În antichitate, panseluța era considerată un simbol al fertilității și unele femei le consumau, crezând că vor avea șanse mai mari să aibă copii. De asemenea, se mai spunea că panseleleța aveau inițial flori albe, dar au fost lovite de săgeata lui Cupidon, și astfel s-au colorat în galben și violet.
Vechii grecii foloseau aceste flori pentru leacuri medicinale, datorită proprietăților lor calmante și antiinflamatorii, dar și în aromaterapie, pentru efectul lor calmant, reducând stresul și anxietatea.