România, sub lupa UE pentru poluarea cu plastic - 59 minute în urmă
Spectacolul “3 Tenori Italieni” ajunge în Vișeu de Sus - 2 ore în urmă
Gheața și zăpada pe mașină te pot costa scump! - 3 ore în urmă
ZARA, câinele specializat în detectarea de stupefiante, participă alături de polițiști la activitățile din școli - 3 ore în urmă
Cenaclul „Rivulus Dominarum”, inițiat de Revista de Cultură Nord Literar - 3 ore în urmă
Justiția intervine într-un caz grav de exploatare a minorilor - 3 ore în urmă
19 februarie – Brâncuși: Geniul care a sculptat lumina din adâncurile tradiției - 3 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare se impune în peisajul cultural românesc - 3 ore în urmă
Plafonarea prețurilor la energie și gaze, prelungită - 3 ore în urmă
Prof. dr. Dan C. Vodnar, maramureșean la origine, a devenit membru corespondent al Academiei Române - 4 ore în urmă
Manechine obligate să-și facă inspecția periodică, precum mașinile
Manechine obligate să-și facă inspecția periodică, precum mașinile. Asta prevede o nouă lege din Franța. Conform acesteia, modelele nu mai pot circula pe podiumuri, dacă nu iau „inspecția periodică de sănătate”. Cam ca la mașini care, din doi în doi ani, trebuie să ia Inspecția Tehnică Periodică (ITP), fără de care nu mai pot circula pe carosabil.
Astfel, încă din luna mai, modelele franceze vor trebui să prezinte un certificat medical, valabil în ultimii doi ani, care arată starea generală de sănătate. Și care să ateste că nu sunt prea slabe, în raport cu Indicele Masei Corporale (IMC) – adică, raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii. În conformitate cu prevederile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o persoană este considerată slabă, când are un IMC mai mic de 18,5.
Pentru cei care angajează manechine prea slabe, legea prevede pedepse de până la 6 luni de închisoare și amenzi de 75.000 de euro. Într-un fel, manechinelor prea slabe li se îngrădește dreptul la muncă, dar li se consolidează dreptul la sănătate. Căci interzicerea la defilările de modă a modelelor prea slabe este gândită de Ministerul francez al Sănătății ca o formă de a luptă împotriva anorexiei. Spania are o lege asemănătoare încă din 2006, fiind apoi urmată de Italia.
De la 1 octombrie, a intrat în vigoare o altă prevedere a noii legi, referitoare la imaginile prelucrate digital. Când acestea sunt folosite în mesajele publicitare din mass-media, legea impune ca ele să fie însoțite obligatoriu de mențiunea „fotografie retușată”. O formulă elegantă pentru autohtonul îndemn „nu umblați cu cioara vopsită”.