Share
Mucenicii Dubai – Deliciul exotic care reinventează tradiția românească

Mucenicii Dubai – Deliciul exotic care reinventează tradiția românească

Românii sunt recunoscuți pentru atașamentul față de tradițiile culinare, iar mucenicii sunt un simbol al sărbătorii de 9 Martie, când sunt celebrați Sfinții 40 de Mucenici. Totuși, anul acesta, un nou trend culinar a stârnit curiozitatea pofticioșilor: mucenicii Dubai, o reinterpretare inedită a preparatului tradițional, cu influențe orientale și o prezentare spectaculoasă.

Dacă mucenicii moldovenești sunt cunoscuți pentru forma lor de opt, mierea și nuca din belșug, iar cei muntenești pentru textura lor asemănătoare pastelor fierte în sirop aromat, mucenicii Dubai duc această rețetă într-o zonă a luxului gastronomic. Aceștia sunt realizați dintr-un aluat îmbogățit cu lapte condensat și unt clarifiat (ghee), având o textură moale și o aromă exotică, datorată unor ingrediente premium precum șofranul, cardamomul și apa de trandafiri.

În loc de miere și nucă, mucenicii Dubai sunt glazurați cu un sirop fin de curmale și presărați cu fistic iranian și petale de trandafir uscate, adăugându-le o notă sofisticată. Unii comercianți oferă și versiuni decorate cu foiță de aur comestibil, inspirate de deserturile extravagante din Emiratele Arabe.

Acest produs inovator a fost lansat de câteva patiserii de lux din România, care au preluat influențe din bucătăria arabă și le-au adaptat gusturilor locale. Trendul a prins rapid avânt datorită aspectului spectaculos și gustului rafinat, iar în mediul online, imaginile cu mucenicii Dubai au devenit virale.

Cofetarii spun că ideea a pornit din dorința de a oferi o alternativă modernă și sofisticată celor care caută o experiență culinară diferită. „Românii sunt deschiși la nou, dar iubesc și tradițiile. Mucenicii Dubai combină aceste două lumi: păstrează simbolul sărbătorii, dar vin cu arome orientale care cuceresc instantaneu,” explică un cofetar din București care a introdus produsul în meniul său.

Cei care au încercat mucenicii Dubai spun că sunt o surpriză plăcută, un echilibru între dulce, aromat și rafinat. Prețul lor este considerabil mai mare decât cel al mucenicilor tradiționali, variind între 50 și 100 de lei porția, în funcție de ingredientele folosite. Totuși, mulți sunt dispuși să plătească pentru această experiență inedită.

„Sunt absolut delicioși! Nu mă așteptam ca șofranul și apa de trandafiri să se potrivească atât de bine într-un desert românesc, dar combinația este genială,” spune un client care i-a cumpărat dintr-o cofetărie din Cluj.

Pe de altă parte, există și voci care consideră că reinterpretarea este prea îndepărtată de rețeta originală. „Mucenicii trebuie să rămână așa cum îi știm. Nu avem nevoie de aur comestibil sau ingrediente exotice ca să ne bucurăm de tradiție,” spune un alt consumator.

Rămâne de văzut dacă mucenicii Dubai vor deveni un desert consacrat în România sau doar o modă de moment. Cert este că interesul pentru reinterpretările creative ale rețetelor tradiționale este în creștere, iar consumatorii sunt din ce în ce mai dornici să experimenteze noi combinații de gusturi.

Indiferent de preferințe, mucenicii Dubai au reușit deja să atragă atenția și să transforme un preparat cu rădăcini adânci într-o nouă experiență culinară.

Vasile Petrovan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu