Share
14 pentru președinție, cu tot cu veleitari și … ”misionari”

14 pentru președinție, cu tot cu veleitari și … ”misionari”

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorţi, ordinea candidaților pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale, candidaturi care au rămas definitive:

  1. Klaus Iohannis – PNL
  2. Theodor Paleologu – PMP
  3. Dan Barna – Alianţa USR-PLUS
  4. Kelemen Hunor – UDMR
  5. Viorica Dăncilă – PSD
  6. Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Naţională
  7. Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc
  8. Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
  9. John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română
  10. Mircea Diaconu – Alianţa UN OM
  11. Bogdan Stanoevici – candidat independent
  12. Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal),
  13. Viorel Cataramă – Dreapta Liberală
  14. Alexandru Cumpăşanu – candidat independent

Biroul Electoral Central a hotărât joi, 26 septembrie că, prin partide politice parlamentare se înțelege „orice formațiuni politice-partide politice parlamentare, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora, alianțe politice și alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar, care au propus candidaturi rămase definitive”. Consecința acestei decizii, prevăzută în legea 370, art 22, al 3, este că Mircea Diaconu, susținut de două partide, Pro România și ALDE, care nu au grup parlamentar, a intratîn cea de a doua etapă a tragerii de sorți  – după primele cinci formațiuni care au grup parlamentar -prin care sunt stabiliți reprezentanții partidelor în secțiile de votare.

Dar poate fiindcă Mircea Diaconu e considerat un candidat periculos pentru intrarea în turul doi, s-au luat și alte măsuri de siguranță: pe listă a apărut și un alt actor (desigur candidat independent!): Bogdan Stanoevici. Mișcare o fi foat motivată de succesul lui Diaconu – ca independent –  la europarlamentarele din 2014, dar și după stupefiantul rezultat al alegerilor din Ucraina, câștigate de un comediant.

Cum Stanoevici a fost ministru pentru românii de pretutindeni în Guvernul Ponta, pare ciudat că fostul premier își dă cu stângul în dreptul, lansând doi actori în lupta prezidențială. Asta aparent, căci Stanoevici e aruncat în luptă de PSD – partidul care l-a pus director la Circul Metropolitan București –  cu speranța că, totuși, actor la actor își va scoate ochii. Parcurgând lista, nu se poate să nu observi că există unii candidați care au doar rolul să ”mute” buha, unii care participă ca să-și crească notorietatea, alții care au primit misiune (așa-zișii ”misionari”) și câte vreunul care participă degeaba, doar pentru a se lăuda la vecini.

Nici măcar cu atâta nu se vor putea lăuda șapte candidați, ale căror candidaturi au fost respinsede BEC: Miron Cozma, Marin Duță, Nicolae-George Epurescu, Zamfir Bogdan-Mihail, Maria Minea, Radu Moraru, Bobby-George-Marius Păunescu.

Pe lista finală a candidaturilor validate de BEC au rămas 14 candidaţi, deşi Biroul a sesizat Parchetul în privinţa mai multora  în contextul în care, ca urmare a verificărilor, instituţia a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceştia. Printre acești candidaţi se numără Alexandru Cumpănaşu şi Viorel Cataramă.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale. Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu