Cod galben în Maramureș - 10 minute în urmă
Diplomă de Recunoștință pentru Ștefan Costache, ultimul veteran de război din Maramureș - 31 minute în urmă
Campanie de deratizare în Baia Mare - 39 minute în urmă
Spectacol pentru copii: ”Gulliver în țara păpușilor” - 2 ore în urmă
Alertă în Baia Mare: Femeie de 30 de ani dispărută de două săptămâni - 2 ore în urmă
Un an de întâlniri ale elevilor la limonadă cu polițiștii - 3 ore în urmă
Expoziția „Noi și ele”, autor Felix Aftene, va fi vernisată la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 3 ore în urmă
Înfrângere acasă pentru Minaur - 3 ore în urmă
”Retro Parada Primăverii”: Expoziţie şi paradă de vehicule istorice în Baia Mare - 4 ore în urmă
Timp de ani de zile, ororile s-au ascuns sub masca unei grădinițe - 4 ore în urmă
Casa Albă și presa acreditată: Un nou tip de jurnalism
Cine are voie să pună întrebări în Biroul Oval? Un jurnalist pro-Trump obține locul cel mai bun, în timp ce presa tradițională este exclusă.
Schimbările din peisajul jurnalistic american devin tot mai evidente, iar modul de selecție al jurnaliștilor acreditați la Casa Albă ridică serioase semne de întrebare cu privire la libertatea presei. La întâlnirea de ieri, 28 februarie, dintre Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a devenit evident cine sunt noii favoriți ai administrației și ce tip de jurnalism este promovat, informează The Independent.
Brian Glenn, prezentator la Real America’s Voice, un post de televiziune apropiat de mișcarea MAGA (Make America Great Again), a fost cel care a ocupat un loc central în Biroul Oval în timpul întâlnirii dintre Trump și Zelenski. Glenn a profitat de acest moment pentru a-i adresa președintelui ucrainean o întrebare ce a stârnit controverse: „De ce nu purtați un costum? Aveți un costum?”
Reacția lui Zelenski la provocarea lui Glenn a fost una demnă: „Voi purta un costum după terminarea acestui război. Poate ceva ca al tău. Poate ceva mai bun. Poate ceva mai ieftin”, a răspuns președintele ucrainean, subliniind că a ales să poarte această vestimentație ca un semn de respect pentru soldații care luptă în războiul cu Rusia.
Această interpelare, însoțită de râsetele aprobatoare ale vicepreședintelui JD Vance și de expresia satisfăcută a lui Trump, a fost menționată cu mândrie de Marjorie Taylor Greene, partenera lui Glenn, pe rețeaua X, unde a salutat intervenția acestuia subliniind că ,,Zelenski ar fi lipsit de respect pentru America pentru că nu poartă costum la o astfel de întâlnire”. În schimb, secretarul de stat Marco Rubio a avut o expresie serioasă, părând să nu participe la momentul de ironizare a președintelui ucrainean.
În timp ce Glenn ocupa o poziție privilegiată, jurnaliști ai marilor agenții de presă, precum Associated Press și Reuters, au fost excluși de la participarea la acest eveniment. Corespondentul The Independent la Casa Albă, Andrew Feinberg, și jurnalista Nandita Bose de la Reuters au raportat că nu au avut acces la întâlnire. Acest proces de selecție a ridicat semne de întrebare cu privire la criteriile folosite pentru a determina cine poate pune întrebări în Biroul Oval.
Practicile recente arată o schimbare semnificativă în dinamica dintre putere și presă. Glenn, un jurnalist afiliat unei mișcări politice, a fost ales să pună întrebări favorabile administrației Trump, în timp ce vocile critice din media tradițională sunt tot mai des excluse.
Incidentul evidențiază o realitate tot mai alarmantă: libertatea presei și accesul la informații sunt modelate după preferințele unei administrații care privilegiază jurnaliștii favorabili împrejurărilor politice. În locul unei prese libere și echilibrate, Casa Albă pare să fi devenit scena unui jurnalism controlat, unde presa obedientă este propulsată, iar jurnaliștii critici sunt excluși.
Nu aveți senzația că ați mai auzit asta și în alte contexte?
Sursa Foto: Holly Patrick, The Independent
Vasile Petrovan