Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 3 ore în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 3 ore în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 3 ore în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 4 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 4 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 6 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 8 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 10 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 11 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 11 ore în urmă
Deputat Călin Bota: „Minerii maramureșeni merită respect și echitate”
Festivalul bucuriei pensionarilor, anunțat cu surle și trâmbițe de la Palatul Victoria de către premierul Marcel Ciolacu și ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, este un festival al tristeții în aproape fiecare familie din Maramureș, pentru că pensionarii din minerit nu vor primi nimic în plus la pensie.
Cu binecuvântarea PSD, pensiile minerilor sunt înghețate, fiind anulate creșterile pentru grupele de muncă. Ce contează că minerii din Maramureș au muncit zeci de ani în condiții extraordinar de grele, sănătatea multora fiind afectată pe termen lung de aceste condiții adesea inumane? PSD a decis că acei zeci de ani petrecuți în noroaie, în frig, în praf și pulberi toxice nu mai contează și pensionarii din minerit trebuie să se mulțumească cu ce au primit până acum.
La dezbaterea legii în Parlament, am încercat să remediez situația, în urma discuțiilor pe care le-am avut în Maramureș cu reprezentanți ai pensionarilor din minerit și cu cei din unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, care au lucrat și ei în condiții similare cu cele ale minerilor.
Alături de colegii mei, Florin-Alexandru Alexe, Florin Roman și Ion Alin Ignat, am depus amendamente la legea pensiilor, încercând să eliminăm nedreptatea creată pensionarilor din minerit și a celor care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice.
Având în vedere că pentru persoanele care au muncit în condiții grele în mină, stagiul de minim de cotizare, la data iesirii acestora in pensie, a fost mai mic de 25 de ani, iar prin noua lege este instituit ca stagiu mediu de cotizare luat in calcul la determinarea drepturilor cuvenite acestor persoane o perioada de 25 de ani ( art. 84 aliniat 1), pentru aceste categorii de pensionari ar rezulta o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plată, deși au plătit contribuții mai mari decât cei care și-au desfășurat activitatea în condiții normale, iar majorarea acesteia ar fi posibila doar dupa circa 3 ani, până atunci rămânând la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condițiile în care ceilalți beneficiari de pensii ar avea parte anual de majorările instituite prin noua lege.
Prin amendamentul depus am solicitat ca pentru pensionarii din minerit și cei care au muncit în condiții grele, majorarea anuală a pensiei, începând cu anul 2025, se va face pornind de la pensia aflată în plată la momentul recalculării pensiilor conform prezentei legi. Nu peste 3 ani, când decalajul e deja mare, iar pentru unii poate fi prea târziu. În prima săptămână a noii sesiuni parlamentare, împreună cu Florin Alexe vom depune un proiect de lege pentru a elimina aceste inechități și sper să reușesc să facem dreptate și pentru pensionarii maramureșeni care au lucrat zeci de ani în mine, în condiții extrem de grele.
Minerii maramureșeni merită respect și echitate din partea noastră, iar PSD le oferă, din păcate, doar o bătrânețe tristă, în care munca lor grea nu este apreciată și răsplătită pe măsură.
Călin Bota
Deputat PNL Maramureș