În căutarea unui președinte - 1 oră în urmă
Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 4 ore în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 6 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 8 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 11 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 12 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 12 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 13 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 13 ore în urmă
Deputatul Călin Bota, despre facturile la energie: De la 1 februarie, consumatorii casnici vor beneficia de protecție sporită
Guvernul condus de PNL a adoptat în 25 ianuarie o nouă ordonanță de urgență care vizează facturile la energie, sporind măsurile de protecție a cetățenilor, firmelor și instituțiilor publice importante în fața valului de creșteri a prețurilor la energie.
Potrivit noilor reguli, care se aplică pentru lunile februarie și martie, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește.
Concret, de la 1 februarie și până la 31 martie, consumatorii casnici vor beneficia de protecție sporită:
- la curentul electric, plafonul scade de la 1 leu la 0,8 lei pe kilowatt;
- limita consumului de curent electric crește de la 300 kilowați/lună la 500 de kilowați/lună;
- la gazele naturale, plafonul scade de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum crește de la 200 mc/lună la 300 mc/lună;
- la gaze, valoarea compensației pentru clienții casnici crește de la 33% la 40%,fiind un preț de 0,221 lei/kilowatt.
Pentru IMM-uri, industria alimentară și instituțiile publice (școli, grădinițe, spitale, săli de cultură etc) se plafonează prețurile la curent electric la 1 leu/kilowatt și la gaze 0,37 lei/kilowatt. De asemenea, marii consumatori de energie au beneficiat de o schemă de compensare separată. În decembrie 2021 a fost alocată o sumă de 130 de milioane de euro pentru susținerea lor, iar Guvernul a notificat Comisia Europeană pentru prelungirea acestei scheme.
Ordonanța adoptată astăzi oferă Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor posibilitatea de a da amenzi între 20.000 și 200.000 de lei furnizorilor și operatorilor care greșesc la întocmirea facturilor prin neacordarea compensărilor de care clienții sunt îndreptățiți să beneficieze. Până acum, suma maximă a amenzilor ce puteau fi date de ANPC era de 50.000 lei.
Pentru identificarea cauzelor creșterii prețurilor la energie și pentru evidențierea posibilelor soluții aplicabile pe termen scurt, mediu și lung în vederea limitării creșterii prețurilor la energie, Guvernul Ciucă a decis înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei.
Problema de fond a energiei se rezolvă prin investiții urgente, asumate transpartinic, și prin deschiderea pieței. În paralel, trebuie să asigurăm o protecție sporită a cetățenilor, firmelor și instituțiilor publice, fără discriminări și distorsiuni care să afecteze funcționarea economiei.
Președinte PNL Baia Mare
Călin Ioan Bota