Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Florii înseamnă primire. Dar adevărata primire nu e când ceilalți te aplaudă. E când te lași văzut, exact așa cum ești. Fără decor. Fără mască” - 6 ore în urmă
„Jocul Satului” – tradiție și voie bună în Sat Șugatag în a doua zi de Paști - 7 ore în urmă
Gabriela Ardusătan a lansat priceasna „Am venit la Tine, Doamne” (VIDEO) - 8 ore în urmă
Alexandru Sabo de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiat la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice - 8 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Să Îl întâmpinăm pe Hristos în Ierusalimul sufletelor noastre” – Meditație la Duminica Floriilor - 9 ore în urmă
Ryana Botar de la Școala Populară de Artă Baia Mare, locul II la Concursul de chitară clasică „Samus GuitArt” - 9 ore în urmă
Motiv de divorț? – noua teorie care răstoarnă toate miturile despre căsătorie - 9 ore în urmă
Diana Șoșoacă – ambasadoare de ocazie în SUA, la Mar-a-Lago - 10 ore în urmă
La Catedrala Episcopală din Baia Mare va avea loc procesiunea tradițională de Florii - 13 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (XI) - 13 ore în urmă
Europa la răscruce. Dacă America pleacă, ce va face România?
Astăzi, când umbrele istoriei revin tot mai apăsat, vestea posibilă a retragerii a 10.000 de soldați americani din România, Polonia și alte țări est-europene lovește ca o undă de șoc. Nu este vorba doar despre trupe, este vorba despre echilibrul fragil dintre pace și teroare, despre ce fel de continent vrem să fim și cât de pregătiți suntem pentru ceea ce urmează.
Presa americană, prin NBC News, citează surse potrivit cărora Pentagonul analizează această retragere strategică, parte a unei repoziționări globale ordonate de noua administrație prezidențială de la Washington. Donald Trump, revenit în Biroul Oval, pare hotărât să schimbe vechile paradigme: mai puțină Europă, mai multă America. Iar acest lucru ridică semne de întrebare apăsătoare în Est.
Deși președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a dezmințit oficial orice intenție americană de retragere, realitatea este că discuțiile există. Și nu pot fi ignorate.
România nu este doar un stat de graniță. Este o punte, o linie de apărare, o barieră naturală în fața ambițiilor revizioniste ale Moscovei. Iar dacă această barieră slăbește, întreg continentul ar putea deveni vulnerabil.
Experții avertizează că o retragere a forțelor americane ar putea fi interpretată de Kremlin ca o invitație deschisă la agresiune. Într-un moment în care Rusia își reface armata, investește masiv în armament și testează limitele Occidentului, un gol de securitate în Est ar putea avea consecințe dramatice.
Nu e un secret că armistițiul propus de președintele Trump între Ucraina și Rusia ascunde un preț geopolitic. Ucraina, slăbită și presată, ar putea fi împinsă să facă concesii teritoriale. Iar dacă precedentul se creează, cine urmează?
Dacă America se retrage, România trebuie să aleagă. Așteaptă pasivă în umbra unui nou Răsărit înarmat sau își asumă un viitor bazat pe autonomie strategică reală?
Viitorul nu mai poate fi construit doar pe umbrela NATO. Este momentul ca România să investească serios în apărarea sa, în industria militară, în alianțe regionale mai profunde, fie ele în cadrul UE, fie în parteneriate de securitate complementare. O țară care nu este pregătită să se apere singură nu va putea cere altora să o facă. Europa trebuie să se trezească.
Flancul estic este barometrul securității întregii Europe. Dacă România cade, dacă Polonia este izolată, dacă statele baltice rămân fără sprijin, atunci întreaga Uniune Europeană devine vulnerabilă. Tăcerea de acum este periculoasă.
Rusia nu uită. Nu iartă. Și așteaptă. Iar noi? Ne putem permite să fim nepregătiți?
Vasile Petrovan