Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 7 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 9 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 11 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 13 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 14 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 15 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 16 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 17 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 17 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 17 ore în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează?
Când un politician aflat la marginea sistemului promite schimbarea, dar ajunge să fie înghițit de mecanismele sale, povestea devine previzibilă. În Franța, Marine Le Pen a fost condamnată pentru deturnare de fonduri publice, primind patru ani de închisoare (dintre care doi cu executare la domiciliu), o interdicție de cinci ani de a ocupa funcții publice și o amendă de 100.000 de euro. În România, Călin Georgescu a fost promovat de cercuri naționaliste ca un „salvator” antisistem, dar a sfârșit marginalizat, prins în propriile contradicții.
Dacă în România astfel de figuri sunt fie împinse la periferie, fie absorbite în rețelele puterii, în Franța justiția taie fără menajamente. Tribunalul din Paris a decis că Le Pen a folosit fonduri ale Parlamentului European pentru a plăti colaboratori care, de fapt, lucrau pentru partidul său, Adunarea Națională. Împreună cu alți opt foști eurodeputați ai formațiunii, ea a fost găsită vinovată într-un dosar care zguduie establishmentul politic francez.
Deși Le Pen a făcut recurs, iar Curtea de Apel din Paris va rejudeca dosarul, sentința provizorie rămâne. Fără drept de a candida la alegerile din 2027, lidera extremei drepte vede cum visul său prezidențial se prăbușește. Însă miza nu este doar viitorul ei, ci și viitorul Franței, care se confruntă cu o realitate familiară românilor: promisiuni de reformă, urmate de scandaluri, corupție și prăbușirea idolilor politici.
Cazul Marinei Le Pen nu este doar un proces penal, ci un moment definitoriu pentru politica europeană. Se va încheia astfel ascensiunea populismului în Franța? Sau, dimpotrivă, justiția a transformat-o într-o victimă care va reveni mai puternică? Așa cum România a văzut cum personaje controversate renasc din cenușa scandalurilor, la fel și Franța se pregătește pentru un nou act al acestui spectacol politic.
Vasile Petrovan