Borșa împlinește 660 de ani de la prima atestare documentară - 2 ore în urmă
Atenție, șoferi: Încep controalele în parcările din Baia Mare - 2 ore în urmă
168 de ani de la nașterea lui Hollósy Simon. Moștenirea unui vizionar al artei - 2 ore în urmă
Klaus Iohannis rămâne la Cotroceni - 2 ore în urmă
Ceața densă afectează circulația rutieră în Maramureș - 3 ore în urmă
Sportivi din cadrul Clubului Tinerii Lei Baia Mare, pe podium la concursul de șah „Cupa Ep. Alexandru Rusu” - 3 ore în urmă
2 februarie – Praznicul Întâmpinării Domnului - 3 ore în urmă
Cine sunt elevii premiați la cea de-a IV-a ediție a Proiectului-Eparhial Cultural-Teologic „Mihai Eminescu – poet român al rugăciunii și meditației” - 14 ore în urmă
Baia Mare intră în circuitul celei mai prestigioase competiții internaționale de robotică pentru copii și adolescenți - 18 ore în urmă
David Popovici, amenințat de un vecin băut: „Îți dau foc la mașină!” - 19 ore în urmă
Klaus Iohannis rămâne la Cotroceni
Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor și Senatului au respins ieri propunerea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, anunţă Agerpres.
Pe 16 ianuarie, Partidul Oamenilor Tineri (POT) a făcut public faptul că 161 de parlamentari din cadrul POT, AUR și SOS au semnat pentru suspendarea președintelui Iohannis, iar semnăturile au fost depuse la preşedintele Camerei Deputaţilor. Anamaria Gavrilă, liderul POT, a subliniat că inițiativa a fost demarată deoarece România „trebuie să-şi păstreze parcursul democratic.”
„Am înregistrat iniţiativa de suspendare a lui Klaus Iohannis. Este o iniţiativă POT la care s-au alăturat şi parlamentari ai partidului AUR şi parlamentarii partidului SOS. Sunt în total 161 de semnături. Minim erau necesare 155 pentru a declanşa această procedură de suspendare. Am vrut să vedeţi că nu stăm degeaba, ne mişcăm, încercăm, împreună cu AUR, să obţinem şi o dezbatere în sesiune extraordinară de urgenţă a acestei iniţiative”, a mai declarat Anamaria Gavrilă.
În acelaşi context, preşedintele POT a condamnat ferm atitudinea celor care au respins iniţiativa, afirmând: „Partidul Oamenilor Tineri condamnă ferm această trădare şi cere ca românii să vadă adevărul: PSD, PNL şi UDMR sunt complicii unui preşedinte care a călcat în picioare Constituţia, bunăstarea ţării şi viitorul românilor! Nu veţi putea ascunde adevărul!”
În acest context, Ilie Bolojan a afirmat: „Practic, cei care îi solicită suspendarea şi retragerea, în primul rând, acţionează pe baza unui joc politic, gândindu-se la alegerile prezidenţiale care vor veni şi la consolidarea imaginii publice. Dacă am presupune că această procedură de suspendare s-ar derula prin Parlament şi că referendumul, efectiv, ar trece, am depăşi data stabilită pentru alegerile prezidenţiale, ca dată de organizarea alegerilor, după finalizarea acestei proceduri.”
Conform Constituţiei, preşedintele poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţă comună, dacă se constată încălcarea gravă a prevederilor constituţionale. Procedura poate fi iniţiată de cel puţin o treime dintre deputaţi şi senatori, respectiv 155 de parlamentari, iar suspendarea necesită un vot favorabil din partea majorităţii acestora, respectiv 234 de voturi. În acest proces, preşedintele are dreptul de a oferi explicaţii în faţa Parlamentului cu privire la faptele ce i se aduc învinuire.
În ciuda solicitărilor de suspendare, procedura nu a fost acceptată, iar discuțiile politice continuă să influențeze parcursul acestui demers.
Vasile Petrovan