Donald Trump, cel mai iubit politician în Rusia? - 29 minute în urmă
O iarnă plină de realizări pentru Filosofia băimăreană și urmează o primăvară plină de evenimente - 39 minute în urmă
Unitatea canină Salvamont Borșa, formată din Athos și Andreica Nicoară, participă la Conferința europeană a salvatorilor pe pârtiile de schi - 52 minute în urmă
„Rugăciune și cântare în Postul Mare”: Concurs online de pricesne organizat în Episcopia Maramureșului și Sătmarului - 1 oră în urmă
Elevii din Săcălășeni la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare - 2 ore în urmă
Întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș – 8 martie 2025 - 4 ore în urmă
Reabilitarea Bibliotecii Municipale „Laurențiu Ulici” din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Întreruperi de curent programate în Maramureșul istoric - 6 ore în urmă
Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 7 ore în urmă
Vasile Igna: O viață dedicată literaturii și culturii române - 7 ore în urmă
Lege pentru susținerea producătorilor maramureșeni
Proiectul de lege cu privire la etichetarea cu denumirea „De Origine România – DOR” a produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească a trecut de votul Camerei Deputaților.
Este un proiect pe care l-am semnat alături de colegii mei de partid cu gândul la sprijinirea producătorilor maramureșeni.
Proiectul prevede instituirea schemei de certificare voluntară „De Origine România – DOR”, la care să aibă acces producătorii şi procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.
Pentru a beneficia de etichetarea voluntară, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici:
- în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul, în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;
- în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;
- în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;
- în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.
Am încredere că acest proiect va reprezenta un sprijin real pentru promovarea produselor românești autentice.
Călin Bota
Deputat PNL Maramureș