Talentele Școlii Fărcașa au strălucit pe scenă în ediția a II-a a spectacolului artistic - în urmă
CJRAE Maramureș a marcat 169 de ani de la Dezrobirea Romilor prin activități cultural-educative - 3 minute în urmă
UDMR Maramureș lansează un nou modul de cursuri de limba maghiară în Baia Mare - 7 minute în urmă
Risc mare de reapariție a poliomielitei în România - 11 minute în urmă
La Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” Târgu Lăpuș a avut loc etapa a II-a a concursului județean „Iarna în strai de sărbătoare” - 2 ore în urmă
Va avea loc a III-a ediție a super aventurii „Găsește mărțișorul bucuriei în inima tradițiilor și obiceiurilor maramureșene” - 2 ore în urmă
Catalogul „Obiecte cu poveste – piese din patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș 2024” a ieșit de sub tipar - 3 ore în urmă
22 februarie – „Moșii de iarnă”: Pomenirea celor trecuți la viața veșnică - 4 ore în urmă
Președintele UDMR Kelemen Hunor cere întrunirea CSAT - 15 ore în urmă
ILEANA HOROBA DANCI: „E pur și simplu firesc să oferi ceva locului în care ai crescut.” - 19 ore în urmă
Președintele UDMR Kelemen Hunor cere întrunirea CSAT
Încă o dată, președintele UDMR, Kelemen Hunor, pare a fi cel mai rațional și mai hotărât dintre liderii politici români, într-un moment în care incertitudinea și ezitările domină scena publică.
Ca dovadă, politicianul a solicitat vineri, într-un interviu pentru Agerpres, o discuție urgentă atât în coaliția de guvernare, cât și în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul tensiunilor geopolitice actuale. El a subliniat că România trebuie să fie pragmatică și să stabilească rapid „canale de comunicare cu administrația Trump”, considerând acest aspect „prima urgență”.
Într-un mesaj tranșant, liderul UDMR a atras atenția că România pare „lovită de cap și nu știe unde și cum ar trebui să acționeze”. De asemenea, a avertizat că Europa a pierdut timp prețios, în timp ce SUA își resetează strategia și își îndreaptă atenția spre Pacific și China, ceea ce ar putea reduce importanța regiunii. „O apărare europeană trebuie construită cu viteză foarte mare”, a mai spus omul politic.
Declarațiile sale vin în urma criticilor internaționale privind anularea alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele american JD Vance a afirmat că „nu ai valori comune cu SUA dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul”, iar Elon Musk l-a atacat direct pe președintele CCR, numindu-l „un tiran, nu un judecător”. În acest context, Donald Trump l-a catalogat pe președintele Ucrainei drept „un dictator”, pentru că rămâne în funcție fără organizarea de alegeri.
Referindu-se la aceste acuzații, Kelemen Hunor a declarat că România nu trebuie să-și ceară scuze pentru anularea alegerilor, subliniind că decizia CCR nu a fost „împotriva valorilor democratice” sau „împotriva Occidentului”, ci a fost luată în baza unor dovezi care trebuie explicate clar.
„Trebuie să știm să ne apărăm, să explicăm, să argumentăm. România trebuie să aibă o poziție extrem de fermă”, a insistat liderul UDMR.
În acest context tensionat, Kelemen Hunor a spus răspicat că România trebuie să-și întărească relațiile cu vecinii săi, în special cu Polonia, Franța și Marea Britanie, pentru a-și consolida poziția în regiunea Mării Negre.
Decizia de convocare a unei ședințe CSAT aparține în acest moment președintelui interimar, Ilie Bolojan, care urmează să stabilească agenda discuțiilor pe tema anulării alegerilor și a poziției României în noul context geopolitic.
Vasile Petrovan