Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 1 oră în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 13 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Balada unui creier mic sau ce zăpăceli mai apar prin manuale
S-a tot scris, în ultima vreme, prin presă despre o sumedenie de greșeli care și-au așternut culcuș prin manuale școlare din varii materii. Cei care au pritocit aceste cărțulii au găsit tot soiul de scuze, care mai de care mai mucegăite. Să muți, de pildă, într-un manual de geografie o insulă în altă parte a globului decât unde obișnuiește ea să sălășluiască în tihnă și fără să deranjeze pe nimeni e semn că s-a dereglat busola chivernisitorului de carte de școală.
Apropo de astfel de zăpăceli, o învățătoare din Petroșani a scris, revoltată, pe Facebook, că ”Balada unui greier mic”, de George Topîrceanu, a fost ciufulită rău (ea a folosit termenul ”masacrată” și nu e deloc departe de adevăr) într-un manual de clasa a doua. Onor autorii – poate pizmași din pricina faimei scriitorului – s-au găsit ei să schimbe niște cuvinte prin versuri. Și-au luat totuși marja de precauție, la titlul poeziei scriind ”după” George Topîrceanu, iar nu ”de”. Oricum, să te-apuci să prelucrezi o astfel de poezie sună ca-n ”Balada unui creier mic”, dacă tot e să ne jucăm de-a modificarea.
Rămâne să mai găsim prin manuale și alte modificări, de genul scurtării unor poezii care par prea lungi pentru unii autori de carte școlară. De pildă, ”Scrisoarea a III-a” ar putea avea varianta de manual: ”Tu ești Mircea? / Nu”. Și gata. Sau ”El Zorab”, poemul lui Coșbuc, s-ar putea termina și el mult mai repede: ”Sunt, pașă, neam de beduin… / Bine, mă, lasă, hai pa!”.
Sursa foto: Facebook
Horia AVRAM