Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 41 minute în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 2 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 4 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 8 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 16 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Care-i om și care-i câine? Cine-i tratat ca om și cine ca un câine?
În 12 ianuarie 2020, un câine era împușcat lângă Borșa. Patrupedul era în exercițiul funcțiunii lui de câine. Revoltată de situație, a luat atitudine Asociația Anima Pro Terra, o organizație de protecție a animalelor. Iar ministrul de Interne, Marcel Vela a cerut o anchetă administrativă la IPJ Maramureș, anunţând că luni, 13 ianuarie, va ajunge la Borşa corpul de control, pentru verificări.
În 16 octombrie 2019, un om era împușcat la intrarea într-o pădure din Strâmbu Băiuț. Omul era în exercițiul funcțiunii sale de pădurar. Nicio organizație de protecție a drepturilor omului nu a luat atitudine (mă rog, nu punem în această categorie sindicatele din Romsilva). Au luat atitudine niște ONG-uri de mediu – Greenpeace, Agent Green și Declic – care au organizat un marș pentru păduri (nu pentru pădurari, fie ei și uciși!). Ministrul de Interne de atunci nu trimis pe nimeni în anchetă la Strâmbu Băiuț, ba chiar uzuala anchetă în cazul pădurarului ucis a cam bătut pasul pe loc, până a fost preluată de Parchetul General; unde tot pe loc cam bate pasul.
Desigur, cunoașteți aceste versuri: ”Din bucata mea de pâine/ Am crescut un om și-un câine/ Omul azi m-a părăsit/ S-a dus și n-a mai venit/ Câinele mă recunoaște/ Omul nu mă mai cunoaște…/ Și atunci te-ntreb pe tine/ Care-i om și care-i câine?”
Ținând cont de reacția diferită a autorităților în cazurile prezentate mai sus (respectiv față de om împușcat și față de câine împușcat), reiterez întrebarea: ”Care-i om și care-i câine?”
Ca să nu existe dubii, precizez că sunt un mare iubitor de animale și nu accept tratarea lor cu cruzime. Doar semnalez faptul că prea adesea, pentru a se evita o discriminare negativă, se exagerează ajungându-se recurge la discriminarea pozitivă, De genul, minoritarii nu trebuie să aibă doar drepturi egale cu majoritarii, ci să aibă chiar mai multe drepturi, De pildă, plătim pentru hrana unui pușcăriaș mai mult decât pentru a unui pacient spitalizat sau a unui minor de la casa de copii.
Totuși, suntem de gintă latină, iar strămoșii aveau o vorbă etern valabilă: „est modus in rebus” (e o măsură în toate)!
2 Comentarii în această postare
Vasile
Mergeți si căutați fetele care au dispărut la Caracal, cred ca este mult mai important , ,câini vagabonzi sunt si vor fi , asta va preocupa??
DirectMM
Nu prea ați înțeles ce ne preocupă: vi se pare firesc ca ministrul să dispună control când a fost împușcat un câine, iar când fost împușcat un om, tatăl a trei fetițe, să nu aibă o astfel de reacție?