Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 20 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 45 minute în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 1 oră în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 3 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 4 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 4 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 5 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 6 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 7 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 7 ore în urmă
Se dorește testarea gratuită a 50.000 de maramureșeni pentru identificarea infecțiilor cu coronavirus
În ședința extraordinară a autorităților județene, care a avut loc miercuri, 10 iunie, a fost aprobat proiectul „Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”. Mai exact, este o inițiativă prin care se dorește ca până la finalul anului în curs să fie testați pentru COVID-19, gratuit, 50.000 de beneficiari din întreg județul, care nu se înscriu în definițiile de caz prezentate în metodologia națională de testare.
Principiul testării în masă a maramureșenilor se referă la o nouă metodă – „pooling” – posibilă prin utilizarea capacității de testare automată a laboratoarelor de biologie moleculară. Spre exemplu, în cazul unui angajator care va dori testarea tuturor angajaților dintr-o secție, se vor preleva probe de la fiecare angajat, care apoi se vor stoca într-un mediu de cultură umed.
Dacă una dintre persoanele testate este infectată, toate celelalte probe vor prezenta infecția. Dacă niciuna dintre persoanele testate nu este infectată cu virusul SARS-CoV-2, va fi suficientă testarea unei singure probe, pentru a indica rezultatul negativ la nivelul întregului grup. În cazul unui rezultat pozitiv, se va relua testarea efectivă a fiecărui angajat în parte. Prin testarea automată, capacitatea de prelucrare a probelor crește, iar prin utilizarea metodei „pooling” se face o mare economie, atât în ceea ce privește kiturile de testare, cât și în privința timpului alocat testării.
Proiectul urmeză să fie implementat de către autorități, Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea”, Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, Spitalul Judeţean de Urgență ,,Dr. Constantin Opriş Baia Mare și Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare.
Administrațiile și instituțiile spitalicești implicate în acest proiect vor semna un acord de cooperare, prin care se vor stabili obligațiile fiecărei părți. Totodată, se va constitui o echipă de implementare a proiectului, care va coordona programările în baza unei platforme online.
1 Comentariu în această postare
Steleac Marinel
Am facut ieri un test antioccidentale la Sighetu Marmatiei prin programul testam gratuit pentru maramureșeni si nu am primit nici un rezultat pentru test