Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a susținut mai multe spectacole în Iordania - 11 ore în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor - 13 ore în urmă
Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 14 ore în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 14 ore în urmă
Marian Ilea, cronicarul prin excelență al Mittelstadtului, a lansat cartea „Vremuri îmbârligate” - 15 ore în urmă
Accident tragic pe pârtia de schi din Borșa - 16 ore în urmă
Fermierii din Baia Sprie informați despre cererile de plată pentru 2025 - 16 ore în urmă
Lumea teatrului românesc pierde un mare artist - 16 ore în urmă
Comuna Asuaju de Sus continuă programul de măsurători cadastrale gratuite în zona Lupiste - 18 ore în urmă
Ghinghis Han prinde viață la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 18 ore în urmă
Acreditarea cabinetelor medicilor de familie va costa o căruță de bani
O găselniță pentru a mai stoarce bani de pe urma cabinetelor medicilor de familie: acreditarea. Un organism înființat anul trecut impune o procedură birocratică foarte costisitoare și care se suprapune peste actualele reglementări.
Autoritatea Națională de Mangement al Calității Serviciilor Medicale (ANMCSM) a fost înființată anul trecut cu scopul acreditării policlinicilor, farmaciilor, laboratoarelor, cabinetelor medicale și cabinetelor stomatologice. Pentru cabinetele medicilor de familie, costurile ar însuma veniturile pe trei luni. ”Acest lucru ar însemna ca timp de trei luni să lucrăm fără salariu, și noi și asistentele, dar și fără a achita utilitățile, cheltuielile curente cu medicamente și materiale sanitare”, a subliniat Gheorghe Lascu, președintele Societății Județene de Medicina Familiei și Medicină Generală Maramureș.
Prin Legea 185/2017 se modifică modalitatea de acreditare. ”Noi, medicii de familie, nu vedem rostul acestei acreditări prin ANMCSM. Până acum, activitatea nostră era reglementată de Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Această nouă autoritate vrea să pună mâna pe toată activitatea medicală, mai presus de instituțiile enumerate anterior. ANMCSM nu face altceva decât să producă hârtii și nu urmărește creșterea calității actului medical”, a precizat Gheorghe Lascu. Consultând lista documentelor necesare acreditării, se poate constata că aceasta conține aceleași acte ce trebuie depuse din doi în doi ani la CAS pentru evaluare. ”Vom produce din nou hârtii, ceea ce înseamnă timp pierdut, ceea ce este în detrimentul nostru și al pacientului. Cer un biblioraft de proceduri, hârtii, și nu se urmărește creșterea calității actului medical. De fapt, calitatea actului medical o poate verifica doar Colegiul Medicilor. Noua instituție este o entitate care face bani. Noi ne dorim creșterea calității actului medical, dar nu prin hârțoage. Există deja firme care ne contactează și, pentru 10.000 de lei, ne garantează că realizează toată documentația în vederea acreditării”, susține președintele Societății Județene de Medicina Familiei și Medicină Generală Maramureș. Procesul de acreditare s-a amînat până anul viitor, dar medicii de familie solicită ca acreditarea acestor cabinete să se facă după propriile lor standarde, nu să li se impună lucruri care nu au legătură cu sistemul medicinei de familie.