La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 33 minute în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 1 oră în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 14 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Sfatul medicului: alimentația de vară, bazată pe legume și fructe proaspete
Medicii recomandă schimbarea alimentației în perioada verii. Carnea trebuie consumată mai rar, în schimb trebuie acordată o atenție sporită legumelor și fructelor proaspete.
”În această perioadă avem la dispoziție legumele și fructele proaspete, autohtone. Recomand consumul lor în stare crudă, deoarece își păstrează în proporție mult mai mare vitaminele și mineralele. În plus, enzimele sunt prezente doar în produsele crude, prin prepararea termică aceste substanțe, cu un important rol în procesele metabolice ale organismului, fiind distruse. Recomand, de asemenea, fructele proaspete, de sezon, la fel, nestropite cu substanțe chimice. Și sucurile de fructe sunt sănătoase, dar sunt sărăcite de fibre, atât de necesare pentru un tranzit intestinal normal și în combaterea constipației. Important este și să nu se exagereze cu consumul de carne. Se obișnuiște să se mănânce carne de trei ori pe zi, dar se recomandă consumul de trei ori pe săptămână”, spune dr. Eva Vincze, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Județean dr. Constantin Opriș .
Ea atrage atenția că alimentația clasică a românilor este foarte bogată în hidrați de carbon (pâine, paste făinoase, cartofi), și că trebuie să-i înlocuim cu cereale integrale, linte, năut, hrișcă, mei, quinoa (denumire populară ”talpa gâștei”), alături de fasole și mazăre. Și încă ceva: hidratarea este foarte importantă, apa plată și cea de fântână fiind recomandate de medicul specialist, care ne mai spune să evităm sucurile colorate din comerț și să limităm consumul de alcool.