Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 42 minute în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 2 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 2 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 3 ore în urmă
Gică Hagi – Legenda eternă a fotbalului românesc împlinește 60 de ani - 3 ore în urmă
Muzeul de Mineralogie Baia Mare vă invită să participați la lansarea oficială a expoziției interactive „Muzeul virtual” - 4 ore în urmă
5 Februarie – Maramureșul onorează ,,Asociațiunea pentru Cultura Românilor” - 4 ore în urmă
Ianuarie a fost o lună „de foc” pentru Salvamont Maramureș; Viața a 140 de persoane a fost salvată prin curajul lor - 4 ore în urmă
Sprijin financiar pentru agricultori - 4 ore în urmă
Simona Halep își încheie cariera legendară - 4 ore în urmă
AVERTISMENT: o treime dintre intoxicațiile cu ciuperci se soldează cu deces
Ploile abundente combinate cu temperaturile ridicate au favorizat creșterea ciupercilor în pădurile județului, cantități însemnate ajungând chiar și în piețele agroalimentare. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș atrage atenția asupra pericolului la care se expun cei care consumă ciuperci din flora spontană, recomandând evitarea acestora. ”Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană pot fi provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi a fenomenului de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui intoxicat” – se menționează într-un comunicat al DSP Maramureș.
Dr. Carmen Sima, director adjunct al instituției, subliniază că substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare, curăţarea învelişului exterior, preparare termică, nici prin congelare sau conservare. De asemenea, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la atenuarea simptomelor.
Două tipuri de intoxicații cu ciuperci
Intoxicațiile cu perioadă scurtă de incubație. Simptomele apar după 15 minute – 3 ore și se manifestă prin: scădere tensiune arterială, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorare pupilă, dureri abdominale, scădere puls,transpirații.
Intoxicațiile cu perioadă lungă de incubație. Apar după cel puțin 12 ore de la consumarea ciupercilor. Se manifestă prin: grețuri, vărsături, diaree, hemoragii, tulburări neurologice, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice (icter), hipoglicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie pot apărea coma sau decesul.
Șapte persoane intoxicate cu ciuperci au fost internate în iulie
”Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanţă, pe de o parte din cauza frecvenţei mari a acestora, pe de altă parte din cauza gravităţii lor. Este, totodată, una dintre marile urgenţe medicale, deoarece o treime din intoxicaţii se soldează cu deces, atât la adulţi, cât şi la copii” – precizează sursa. DSP Maramures recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor, respectiv achiziţionarea ciupercilor numai din surse autorizate. În cazul apariției simptomelor de intoxicație, persoanele în cauză trebuie să se prezinte de urgentă în Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să solicite ajutorul Serviciului Județean de Ambulanţă. Numai luna aceasta, șapte persoane au ajuns la spital intoxicate cu ciuperci, toate fiind internate, după cum ne-au informat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare.