Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 26 minute în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 46 minute în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 2 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 2 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 15 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 17 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 17 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 19 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 19 ore în urmă
Care e granița dintre tulburările de memorie și sindromul Alzheimer
Tulburările de memorie sunt un proces firesc al îmbătrânirii, însă devin o problemă de sănătate atunci când afectează puternic calitatea vieţii. Boala Alzheimer debutează în jurul vârstei de 55-60 de ani, la femei, iar la bărbaţi, după 60 de ani, în jurul vârstei de pensionare. Simptome discrete apar însă mult mai devreme, în intervalul de vârstă 40-50 de ani – atrag atenţia specialiștii în domeniu. Iată câteva simptome specifice, care pot indica instalarea bolii, moment în care se impune un control medical.
Pierderea frecventă a echilibrului. Toată lumea se împiedică din când în când, dar dacă acest lucru se întâmplă constant, poate fi un semn al apariţiei bolii Alzheimer
Uitarea unor date recente. Persoanele predispuse la Alzheimer încep să uite experienţe sau date recente, dar „deapănă” cu precizie întâmplări din trecut.
Repetarea acelorași întâmplări. Persoanele cu început de Alzheimer repetă aceleaşi povestiri, cuvânt cu cuvânt, şi pun mereu aceleaşi întrebări.
Găsirea cu dificultate a unor cuvinte din vocabularul de bază. Deşi este natural să ne scape pe moment un cuvânt sau altul, persoanele predispuse la Alzheimer se chinuiesc să-şi amintească chiar şi cuvinte din vocabularul de bază.
Indiferența față de normele sociale. Persoanele care se află la începutul demenţei devin indiferente faţă de normele sociale. Furtul dintr-un magazin, intrarea prin efracţie, comportamentul inadecvat în cadrul relaţiilor interpersonale – cum ar fi comentarii sexuale deplasate – pot reprezenta simptome ale bolii.
Ingerarea unor mâncăruri alterate. Un simptom surprinzător al demenţei este ingerarea unor obiecte sau mâncăruri care sunt amare sau alterate. Acest lucru se întâmplă deoarece individul uită ce să facă cu lucrurile ce se află în faţa sa.
Trecerea de la un comportament politicos la unul insultător. Dacă o persoană care, de obicei, este politicoasă începe să insulte sau să spună lucruri inadecvate şi nu arată a fi conştient de acest lucru și nici nu regretă ceea ce a spus, aceea persoană poate avea un prim simptom al demenţei.
Imposibilitatea gestionării banilor. Un alt semn al bolii Alzheimer este imposibilitatea gestionării banilor. De la dificultăți evidente în a gestiona banii si facturile se ajunge – pe măsură ce boala progresează – la deciziile financiare proaste tot mai dese şi mai grave.
Pierderea fluenței în vorbire. Dacă o persoană care se exprima fluent nu mai reușește frecvent acest lucru, e un alt simptom care poate semnala boala.
Lipsa igienei. Este semnul cel mai vizibil în cazul bolnavilor cu început de Alzheimer. Persoane care se îmbrăcau fără cusur acum pot fi văzute cu haine pătate, murdare
Pierderi nejustificate ale greutății corporale. Trebuie luate în calcul pierderile în greutate fără motiv (de pildă, 5 kg în şase luni) şi tremurul discret al extremităţilor.
Academicianul Leon Dănăilă, unul dintre primii neurologi de la noi care a studiat această boală, arată că la suferinzii de Alzheimer se depun un fel de proteine care întrerup legăturile între celulele nervoase. Depunerile împiedică circulația informației de la o celulă la alta, motiv pentru care bolnavul nu mai știe cum să procedeze în diverse situații.