S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Caz deosebit, gestionat de medicii băimăreni în colaborare cu colegii lor din Italia
Dănuț Mureșanu, medicul șef al Secției Chirurgie Generală a Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, a arătat că secția pe care o coordonează se confruntă cu numeroase cazuri complexe. Unul dintre acestea se referă la o pacientă cu vârsta de peste 50 de ani, venită din Italia, care s-a internat la spitalul din Baia Mare cu o colică biliară (colecistită acută), spre sfârșitul lunii august. Potrivit medicului șef al Secției Chirurgie Generală, s-a propus varianta operației, însă în urma discuțiilor purtate a aflat că, în străinătate, bolnava a mai suferit două intervenții -e adevărat, minore -, iar după fiecare operație a făcut o tromboembolie pulmonară, care implică un risc vital major.
”În peste 95% dintre cazurile de tromboembolie pulmonară, pacienții decedează. Bolnava internată pe secția noastră a depășit efectele postoperatorii ale primelor două intervenții într-o clinică din Italia, unde există o subclinică de embolie pulmonară. În situația unei a treia intervenții, s-a luat foarte serios în calcul probabilitatea ca pacienta să decedeze postoperatoriu. Asta pentru că operația la care ar trebui supusă este una cu risc mediu, spre deosebire de cele anterioare, care au fost operații cu risc minor. Am discutat riscurile operatorii și postoperatorii și am decis un tratament conservativ, respectiv medicamentație și regim alimentar. Evoluția ulterioară a fost favorabilă. În acest interval s-a luat legătura cu clinica din Italia, unde pacienta a suferit intervențiile anterioare. Din nefericire, niciun medic nu a putut da garanții că, în urma unei noi intervenții, nu va suferi o tromboembolie pulmonară” – a relatat atunci doctorul Dănuț Mureșanu.
Potrivit medicului, pacienta a venit la câteva controale, mai ales că evoluția bolii este imprevizibilă. Ea acceptase ideea de a fi operată aici, dar nu și perspectiva de a fi operată în Italia. Dar a înțeles riscurile intervenției și a respectat tratamentul prescris. Din fericire, pacienta a răspuns și răspunde bine la tratamentul conservativ. E un caz foarte interesant, aflat în prezent în bună evoluție… ” – a apreciat medicul șef al Secției Chirurgie Generală, după câteva săptămâni de tratament.