Rezultate remarcabile obținute de elevii Colegiului ”Dragoș Vodă” din Sighet la Concursul Național de Fizică PHI - 2 ore în urmă
Concertul de pricesne „Lumină pentru suflet de creștin” va avea loc în Târgu Lăpuș în Duminica Floriilor - 3 ore în urmă
De ce nu te odihnești bine noaptea deși ai dormit cel puțin 7 ore - 4 ore în urmă
Turneul Național de Educație Istorică 2025: Filme, regalitate și lecții vii despre trecut - 6 ore în urmă
12 Martie – zi plină pentru polițiștii maramureșeni - 7 ore în urmă
Echipa de robotică „Robocorns” a Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare se pregătește pentru Națională - 7 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va desfășura cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de Pricesne „Lumină din Lumină” - 7 ore în urmă
Nouă provocare pentru elevi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș - 8 ore în urmă
Vești bune pentru pensionari: Cum poți obține bani în plus la pensie dacă ai fost student - 8 ore în urmă
Meșterul popular Viorelia Butcure, alături de copilași la atelierele „Șezătoare în Postu’ Mare” din Târgu Lăpuș - 8 ore în urmă
Cicoarea, planta miraculoasă de pe marginea drumului
Planta de pe marginea drumului, Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă cu flori albastru-violet, recunoscută pentru frunzele sale verzi, care au fost folosite în scopuri medicinale și culinare de-a lungul istoriei. Este o plantă erbacee care poate fi utilizată atât pentru uz intern, cât și extern. Cicoarea este menționată ca plantă medicinală deja în cunoscutul papirus egiptean Ebers. Dioscoride a recomandat-o ca întăritor pentru stomac. Pliniu a considerat această plantă ca revigorantă, Călugărița Hildegard a indicat-o în caz de digestie lentă. Medicii antici și oamenii de știință au convenit toți asupra faptului că cicoarea reglează pofta de mâncare, îmbunătățește digestia, are efect diuretic și de curățare.
Beneficiile acestei plante miraculoase:
- sprijin pentru sistemul digestiv – cicoarea este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula producția de enzime digestive, contribuind astfel la îmbunătățirea digestiei;
- efecte antiinflamatoare – compușii din cicoare au efecte antiinflamatoare, ceea ce poate fi util în cazul bolilor inflamatorii cronice;
- controlul greutății – consumul de cicoare poate ajuta la gestionarea greutății, deoarece conține puține calorii și poate sprijini controlul apetitului;
- menținerea nivelului de zahăr din sânge – cicoarea poate avea un efect moderat în menținerea nivelului de zahăr din sânge, făcând-o utilă în controlul diabetului;
- sursă de antioxidanți – cicoarea conține antioxidanți care luptă împotriva stresului oxidativ și protejează celulele de daunele produse de radicalii liberi.
Cum se face recoltarea:
Cicoarea este o mare iubitoare de soare şi creşte în locuri deschise, cum ar fi fâneţele şi pajiştile, marginile de drum, terenurile virane, din câmpie şi până în zonele montane joase. În scopuri medicinale, se foloseşte rădăcina plantei, care se recoltează în octombrie-noiembrie, prin dezgropare cu cazmaua. Se spală în curent de apă repede, după care se despică pe lungime şi se pune la uscat în strat subţire, într-un loc aerisit şi călduros. După încheierea procesului de uscare (când rădăcinile devin rigide şi se rup cu un pocnet sec), se depozitează în saci de hârtie, în locuri curate şi ferite de umezeală.
Lăcrimioara ZOTA