Ce probleme au cauzat în Maramureș fenomenele meteorologice din această după-amiază - 22 minute în urmă
Rezultate remarcabile obținute de elevii Colegiului ”Dragoș Vodă” din Sighet la Concursul Național de Fizică PHI - 3 ore în urmă
Concertul de pricesne „Lumină pentru suflet de creștin” va avea loc în Târgu Lăpuș în Duminica Floriilor - 5 ore în urmă
De ce nu te odihnești bine noaptea deși ai dormit cel puțin 7 ore - 5 ore în urmă
Turneul Național de Educație Istorică 2025: Filme, regalitate și lecții vii despre trecut - 8 ore în urmă
12 Martie – zi plină pentru polițiștii maramureșeni - 8 ore în urmă
Echipa de robotică „Robocorns” a Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare se pregătește pentru Națională - 8 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va desfășura cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de Pricesne „Lumină din Lumină” - 8 ore în urmă
Nouă provocare pentru elevi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș - 9 ore în urmă
Vești bune pentru pensionari: Cum poți obține bani în plus la pensie dacă ai fost student - 9 ore în urmă
Cum evităm produsele de post, riscante pentru sănătate
Pe data de 15 noiembrie începe Postul Naşterii Domnului, cunoscut şi ca Postul Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie. Pentru ca produsele pe care le cumpărăm în acest post, să nu prezinte un pericol pentru sănătate, ne este recomandat să achiziţionăm produse alimentare numai din locuri amenajate şi autorizate. Alimentele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc, iar consumatorii nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet și corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.
În urma acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse pe a căror etichete erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii precum: cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compoziţia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant „produs de post”. „Pizza de post” – „specialitate cu aromă pe bază de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)” nu este ” de post”. Aceste etichete dezinformează consumatorii, prin utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum şniţel, pate, parizer, salam, cârnaţi, crenvurşti etc. la care este ataşată sintagma „vegetal”.
Câteva reguli de avut în vedere:
- Consumarea alimentelor de sezon
- Includerea în alimentație a unor surse bune de proteine
- Alimentele să fie gătite în mod sănătos
- Citirea cu atenție a etichetelor produselor de post
Lăcrimioara ZOTA