Înfrângere pentru Minaur, care a ratat șansa de a urca pe podium - 39 minute în urmă
Acțiune de salvare în Munții Maramureșului - 1 oră în urmă
Copii la concurs de preparat cozonaci - 1 oră în urmă
Tânăr fără permis prins la volanul unei mașini fără numere de înmatriculare - 7 ore în urmă
Alin-Sebastian Tat, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB, va susține conferința „Cui i-e frică de Sfântul Augustin?”, la Centrul Universitar Nord Baia Mare - 7 ore în urmă
S-a lăsat cu amenzi într-un local de noapte care a vândut alcool minorilor - 8 ore în urmă
La Seini s-a desfășurat seminarul de pregătire profesională continuă cu tema ”Evaluarea primară și secundară a pacientului politraumatizat” - 9 ore în urmă
Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace se sărbătorește pe 6 aprilie - 10 ore în urmă
Andrei Rațiu, desemnat ”Tricolorul lunii martie” - 10 ore în urmă
Sportivii Waltner Eric şi Cuceu Roberta de la Galactic Dance s-au calificat în primii 24 de dansatori din Europa - 11 ore în urmă
Cum se acordă şi cum se impozitează concediul medical pentru îngrijirea copilului, în 2024
La fel cași concediul medical, și cel pentru îngrijirea copilului a sufeit modificări. Astfel, acest tip de concediu care poate să fie primit atât de părinții naturali, cât și de cei adoptivi sau tutorii legali, se acordă în anumite condiții.
În primul rând, conform legii, de acest concediu pot beneficia persoanele salariate pot beneficia de un stagiu de asigurare de minimum șase luni.
De asemenea, s-a modificat perioada standard a vârstei copilului de la care părinții pot primi concediu din partea angajatorului, de la 7 la 12 ani sau chiar până la 18 ani în cazul în care copilul în cauză are un handicap, pentru afecțiunile intercurente.
Legiuitorul motivează această decizie prin faptul că un copil de șapte ani nu poate sta singur acasă pentru a se îngriji și nu își poate administra singur medicamentația necesară pentru a se însănătoși.
Vârsta care este considerată minimă pentru ca un copil să fie lăsat singur în casă, potrivit psihologilor pe care i-au citat parlamentarii, este de 12 ani, scrie avocatnet.ro. Chiar și la aceată vârstă însă, copilul nu poate fi lăsat pentru o perioadă care mai lungă de câteva ore.
Ce condiții trebuie să îndeplinească părinții
Prima condiție pentru ca salariatul să promească concediul medical pentru îngrijirea copilului este să fi avut o cotizație la sisteul public de sănătate de minim șase luni, în ultimele 12 luni dinaintea solicitării concediului.
Indemnizația poate fi primită numai de căter unul dintre părinți.
Durata poate fi de maximum 45 de zile calendaristice pe an.
Această limită poate fi de până la 90 de zile în cazul unui copilul cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale.
Din 2024, indemnizațiile pentru concediile medicale se impozitează cu 10%. Astfel, și această indemnizație va fi impozitată cu 10%.