Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
Cum se acordă şi cum se impozitează concediul medical pentru îngrijirea copilului, în 2024
La fel cași concediul medical, și cel pentru îngrijirea copilului a sufeit modificări. Astfel, acest tip de concediu care poate să fie primit atât de părinții naturali, cât și de cei adoptivi sau tutorii legali, se acordă în anumite condiții.
În primul rând, conform legii, de acest concediu pot beneficia persoanele salariate pot beneficia de un stagiu de asigurare de minimum șase luni.
De asemenea, s-a modificat perioada standard a vârstei copilului de la care părinții pot primi concediu din partea angajatorului, de la 7 la 12 ani sau chiar până la 18 ani în cazul în care copilul în cauză are un handicap, pentru afecțiunile intercurente.
Legiuitorul motivează această decizie prin faptul că un copil de șapte ani nu poate sta singur acasă pentru a se îngriji și nu își poate administra singur medicamentația necesară pentru a se însănătoși.
Vârsta care este considerată minimă pentru ca un copil să fie lăsat singur în casă, potrivit psihologilor pe care i-au citat parlamentarii, este de 12 ani, scrie avocatnet.ro. Chiar și la aceată vârstă însă, copilul nu poate fi lăsat pentru o perioadă care mai lungă de câteva ore.
Ce condiții trebuie să îndeplinească părinții
Prima condiție pentru ca salariatul să promească concediul medical pentru îngrijirea copilului este să fi avut o cotizație la sisteul public de sănătate de minim șase luni, în ultimele 12 luni dinaintea solicitării concediului.
Indemnizația poate fi primită numai de căter unul dintre părinți.
Durata poate fi de maximum 45 de zile calendaristice pe an.
Această limită poate fi de până la 90 de zile în cazul unui copilul cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale.
Din 2024, indemnizațiile pentru concediile medicale se impozitează cu 10%. Astfel, și această indemnizație va fi impozitată cu 10%.