Breb, sat de poveste premiat la Destinația Anului 2025 - în urmă
Titluri de stat Tezaur cu o dobândă de până la 7,60% - 2 ore în urmă
Prins gonind în localitate cu 186 km/h - 2 ore în urmă
Donald Trump Jr. vine în România cu o săptămână înainte de alegeri. Coincidență sau mesaj? - 6 ore în urmă
Trei unități de învățământ din Maramureș, desemnate „Școli eTwinning 2025” - 7 ore în urmă
S-au pus în vânzare biletele pentru Final Four-ul Cupei României, în care joacă și Minaur - 7 ore în urmă
Un nou Aquapark prinde contur în apropiere de noi, în localitatea Odoreu; Contractul de finanțare a fost semnat - 7 ore în urmă
Trei elevi de la „Șincai” vor reprezenta Maramureșul la faza națională a olimpiadei școlare de dezbateri - 7 ore în urmă
Rezultate remarcabile obținute de elevii de la Colegiul de Arte Baia Mare la Festivalul „J. S. Bach”, ediția a XXXIX-a - 8 ore în urmă
Bogdan Teodorescu a murit. Analistul politic avea 61 de ani - 8 ore în urmă
Cum te poate îmbolnăvi cafetiera din propria bucătărie
Majoritatea oamenilor își încep ziua cu o cafea, în general făcută acasă, dimineața, înainte de a pleca la muncă sau de a-și începe ziua. Asta însemană că majoritatea avem în casă o cafetieră, dar cel mai probabil puțini au fost atenți să observe că în interiorul vasului este posibil să existe o peliculă. Aceea este acumularea de minerale din apă care ar trebui curățată în mod regulat.
Keith Warriner , profesor de științe alimentare la Universitatea Guelph din Ontario, Canada, a a arătat că aceste depuneri apar atunci când calciul reacţionează cu bicarbonatul pentru a forma carbonat de calciu sau calcar. Deoarece acest mineral este insolubil în apă, se depune sub formă de calcar. „Au existat studii care analizează unde pot exista aceste depuneri. Au fost găsite în tava de picurare, priză, butoane, mânerul și în interiorul rezervorului de apă”, explică Jason Tetro, microbiolog și autor al cărții The Germ Code. „În esență, întregul aparat de cafea poate fi o sursă de bacterii.”
Cel mai mare risc al acestui lucru, notează el, este că această depunere „poate forma puncte pentru acumularea mucegaiurilor, iar acestea se pot dezvolta pe reziduurile de cafea”, adăugând că se aplică și filtrelor de apă. Acest mucegai poate duce la un gust rău al apei, dar, în cazuri mai grave, poate provoca și ingestia de micotoxine, spune Warriner.
Micotoxinele sunt compuși toxici produși de anumite mucegaiuri care pot contamina alimentele. Consumul de alimente contaminate cu micotoxine poate duce la simptome precum greață și vărsături, în timp ce riscurile pentru sănătate pe termen lung pot include afectarea sistemului imunitar, dezvoltarea cancerului și probleme de reproducere.