La rubrica ”Fotografia zilei” de pe Agerpres: Turnul Ștefan, din Baia Mare - 29 minute în urmă
21 de tineri talentați vor participa la Festivalul-concurs de interpretare vocală a cântecului popular „Care om horește mândru” din Dragomirești - 47 minute în urmă
Lecții de pedagogie digitală pentru peste 2000 de dascăli - 1 oră în urmă
S-au împlinit 17 ani de activitate a Casei Muzeu din Rogoz - 1 oră în urmă
Concursul de șah „ChessMania” și-a desemnat câștigătorii - 2 ore în urmă
Ceremonie cu avansări în grad la Jandarmerie - 2 ore în urmă
A doua întâlnire din Postul Mare a tinerilor ATOP-BM, găzduită de Parohia Recea - 2 ore în urmă
Sportive de la 11 cluburi vor participa, în Baia Mare, la un turneu național de gimnastică ritmică - 3 ore în urmă
Prima mare fabrică americană care se închide în România - 4 ore în urmă
Pescarii trebuie să-și pună undițele în cui - 4 ore în urmă
Cursurile de prim ajutor ale Crucii Roșii Române sunt recunoscute global
Până nu demult, diploma obținută în urma cursurilor de prim ajutor organizate de Crucea Roșie Română era, în principal, de interes local. Însă lucrurile s-au schimbat semnificativ începând din aprilie 2025, deoarece aceste cursuri beneficiază de acreditare internațională, oferind participanților o diplomă recunoscută la nivel global – o premieră pentru România și un pas important spre alinierea la cele mai înalte standarde în domeniul intervenției de urgență.
Anunțul a fost făcut ieri, 7 aprilie, printr-un comunicat oficial al organizației, iar vestea marchează o recunoaștere istorică venită din partea Centrului Global de Referință în Primul Ajutor (GFARC) și a International First Aid Attestation (IFAA) – două entități cu autoritate în certificarea educației în salvarea de vieți.
Certificarea garantează faptul că programa folosită de Crucea Roșie Română respectă cele mai recente protocoale internaționale și oferă o formare completă, eficientă, validă oriunde în lume.
Cursul are mai multe formate, între 6 și 12 ore, iar la final participanții susțin un test. Absolvenții primesc un certificat de prim ajutor recunoscut internațional, care atestă că pot interveni eficient în situații de urgență, până la sosirea echipajelor specializate.
Programa include: manevre de resuscitare (RCP), tratamentul rănilor, hemoragiilor, fracturilor și arsurilor, intervenția în cazuri de stop cardio-respirator, accident vascular, criză de epilepsie, șoc anafilactic, exerciții practice și scenarii realiste.
Un aspect impresionant subliniat de organizație este faptul că România găzduiește doi dintre cei opt Master Educators GFARC din Europa, o performanță notabilă, având în vedere că în întreaga lume există doar 27 de astfel de experți. Cei doi români activează în cadrul Crucii Roșii Române și contribuie nu doar la formarea altor instructori, ci și la elaborarea metodologiilor de instruire la nivel continental.
Deși recunoașterea internațională e un motiv de mândrie, realitatea din teren rămâne alarmantă. Opt din zece români nu știu cum să reacționeze corect în situații critice.
„Este o realitate dură care îi pune pe oameni într-o postură vulnerabilă în caz de urgență”, transmite Crucea Roșie. Tocmai de aceea, organizația lansează un apel către publicul larg să urmeze aceste cursuri, disponibile în toate filialele din țară.
Și în Maramureș, Crucea Roșie oferă aceste cursuri de prim ajutor. Indiferent că ești elev, profesor, angajat în mediul privat, voluntar sau pur și simplu un cetățean responsabil, ai acum șansa de a obține o diplomă recunoscută internațional, fără să pleci din Baia Mare, Sighet, Vișeu, Borșa sau Târgu Lăpuș.
Formatorii din Maramureș sunt acreditați la cele mai înalte standarde, iar cursurile includ atât partea teoretică, cât și simulări practice, accesibile tuturor, indiferent de vârstă sau profesie.
Vasile Petrovan