Invitație la spectacolul „DE-CONECTAT… de primăvară” - 19 minute în urmă
Victorie fără bătăi de cap pentru ”zimbri” - 59 minute în urmă
Activități fascinante pentru școlari la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie - 1 oră în urmă
Restricții de circulație pe strada Victoriei și modificări în transportul public - 2 ore în urmă
Trupa HARA – concert aniversar în Baia Mare - 2 ore în urmă
Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 12 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 13 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 14 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 18 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 18 ore în urmă
De ce plânge vița-de-vie primăvara
Plânsul viței-de-vie reprezintă trezirea biologică a plantei, în acest fel manifestându-se vizibil, revenirea ei la viață după o perioadă de repaus. Durează aproximativ două săptămâni. Concret, acest fenomen neobișnuit se găsește la vița de vie, atât pe lemnul vechi, cât și la coardele de un an (tinere). În fiecare primăvară rădăcinile plantei încep să preia din sol apă și elemente nutritive. Acestea sunt conduse la toate părțile din plantă. Pentru că tăierile se fac de agricultori în uscat, vasele conductoare sunt secționate. În felul acesta, prin rănile produse începe să se elimine seva.
Specialiștii susțin că are multe calități medicinale, descrise minuțios în manualele de medicină naturistă. Denumirea științifică este de „lacrimile viței-de-vie”.
Lacrimile viței-de vie au foarte multe beneficii pentru sănătate. Ele au proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, diuretice, detoxifiere și antioxidante. Au efecte și împotriva conjuctivitei, a iritațiilor oculare dar și a stărilor de oboseală. Seva eliminată prin plâns, la această plantă este denumită popular lacrimi. Colectarea sevei trebuie să se facă în recipiente curate, de mici dimensiuni, cu gât strâmt. Seva își pierde limpezimea în câteva ore, datorită proceselor oxidative și a microorganismelor care se dezvoltă pe valorosul substrat.
Lăcrimioara ZOTA