Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 8 minute în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 1 oră în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 2 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 14 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 19 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Doar un donator de organe – media lunară de la Spitalul Județean din Baia Mare
În primele șase luni ale anului, la Spitalul Județean din Baia Mare au existat șase donatori de organe și țesuturi. Toți cei șase donatori au fost pacienți declarați în moarte cerebrală, în baza criteriilor de diagnosticare stabilite de legislația în vigoare. Majoritatea au fost persoane cu o vârstă mai înaintată, aproximativ 60-70 de ani – informează dr. Andrei Mureșan, medic primar Anestezie –Terapie Intensivă și Key Donation Person, în cadrul Spitalului de Urgență din Baia Mare. Numărul este foarte mic în comparație cu sutele de persoane care-și pun speranțele în această modalitate de supraviețuire. Reprezentanții spitalului băimărean susțin că procesul cel mai dificil în ce privește donarea de organe este obținerea consimțământului aparținătorilor sau al reprezentanților legali ai pacientului declarat în moarte cerebrală, în special dacă potențialul donator este o persoană tânără. Totuși, nu toți bolnavii declarați în moarte cerebrală corespund, din punct de vedere al criteriilor medicale, ca potențiali donatori.
”Un singur donator poate salva chiar cinci vieți”
”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru aceste activități” – a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale băimărene.
Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Adriana Stoicovici, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) – dr. Andrei Mureșan, medic primar ATI (înlocuitorii acestora sunt dr. Victor Bărbuș – medic specialist ATI, respectiv dr. Felicia Șerban – medic primar ATI).
Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interval de 6 ore, în cazul adultului, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare) – au detaliat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
1 Comentariu în această postare
Liliana
Ce fac cultele in acest sens? Mi se pare crestineste si nu in ultimul rand uman,sa fie implicati in salvarea de vieti,ca doar nu sunt Martori sa le fie interzis.