S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 58 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
DONARE DE ORGANE. Viața unui borșean s-a stins, dar a salvat mai multe vieți
Vineri, 23 noiembrie, pe la ora 16.00, un tânăr de 34 de ani, din Borșa s-a angajat în traversarea neregulamentară a străzii Unirii din oraș. ”A fost surprins şi accidentat de un autoturism condus de un bărbat de 41 ani. Şoferul nu se afla sub influenţa alcoolului” – precizează comunicatul IPJ Maramureş. Tânărul a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență ”dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.
”Un tânăr, victimă a unui accident rutier, a suferit un traumatism cranio-cerebral grav. Sâmbătă seara tânărul a intrat în moarte cerebrală, iar familia şi-a dat acordul pentru donarea de organe. Duminică, mai multe echipe au sosit în Baia Mare pentru a preleva organe: inima, ficatul, rinichii și plămânii. Procedura de prelevare a decurs normal”- a declarat dr. Andrei Mureșan, medic primar ATI. Destinația organelor prelevate: ficatul și inima – Bucureşti; rinichii – Cluj; plămânii – Olanda.
O viață s-a stins, dar altele vor fi salvate. Reamintim că la începutul lunii s-au mai efectuat prelevări de organe de la două persoane aflate în moarte cerebrală. De la un tânăr de 21 de ani s-au prelevat inima, ficatul, plămânii și rinichii, iar de la un bărbat de aproximativ 60 de ani – rinichii și ficatul. Cu prelevările din noiembrie, Maramureșul și-a consolidat poziția de județ-lider în privința donărilor de organe.
Donarea și transplantul de organe se realizează exclusiv în scop terapeutic, fără foloase materiale
”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru aceste activități” – a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale.
Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Adriana Stoicovici, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) – dr. Andrei Mureșan, medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt dr. Victor Bărbuș– medic specialist ATI, respectiv dr. Felicia Șerban – medic primar ATI.