Părintele Alexandru-Iftene Abrihan din parohia greco-catolică Remeți pe Someș a sărbătorit 11 ani de la hirotonia sa ca preot - 2 minute în urmă
Eleve din cadrul Școlii de Artă Sighet au obținut premii deosebite la Festivalul Internațional de muzică ușoară și populară “Starul de mâine” - 12 minute în urmă
Două sportive din cadrul Clubului Sportiv Seini, calificate la Campionatul Național de înot din această vară - 1 oră în urmă
Memorandistul Teodor Mihali, evocat la Boiu Mare într-un eveniment aniversar - 2 ore în urmă
Consultare publică la Seini pentru stabilirea direcțiilor de dezvoltare ale orașului - 2 ore în urmă
Dezbatere captivantă la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș: „Utopie vs. Distopie” - 2 ore în urmă
Tânăra din Baia Mare, Alexandra Tincu a participat la două olimpiade luna aceasta - 16 ore în urmă
Marginalii la volumul Marian Ilea: «Vremuri îmbârligate». Antologie de proză - 17 ore în urmă
Creștere îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă în Maramureș – cei mai vulnerabili sunt bebelușii și copiii mici - 19 ore în urmă
Lansarea cărții „Umbre pe oglinda lumii” și vernisajul expoziției „Dialog Floral” ale autoarei Florica Bud vor avea loc în curând - în urmă
Emisiunea lunii decembrie: ”Feriți-vă de trichineloză”
La vremea ei, emisiunea ”Feriți-vă de măgăruș” se difuza mai tot anul. Varianta ” Feriți-vă de trichineloză” e valabilă tot anul, dar îndemnul e mai apăsat la apropierea sărbătorilor de iarnă și a zilei de Ignat. Îndemnul și recomandările aferente sunt făcute de Direcția de Sănătate Publică a Județului (DSP) Maramureș:
- controlați carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi respectați recomandările acestora;
- achiziţionați carne doar din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
- renunţați la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic (pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă).
În cazul în care apar simptome digestive sau oculare după consumul de carne contaminată de porc sau vânat, reprezentanții DSP recomandă prezentarea de urgenţă la medic.
În județ sunt opt puncte pentru efectuarea examenelor trichineloscopice
Chiar dacă Ignatul e considerat vârful perioadei de sacrificare a porcilor, în județ funcționează opt puncte pentru efectuarea examenelor trichineloscopice până în 23 decembrie (inclusiv.) Cetăţenii pot duce probele de la porcinele sacrificate la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din: Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei, Seini, Vişeu de Sus, Borşa, Baia Sprie, Baia Mare (două puncte: în incinta Pieţei Izvoare și în incinta „Cuptorului de Aur-Unic”).
”La examenul trichineloscopic -care costă 11 lei – trebuie să se prezinte proprietarul animalului, nu o terță persoană, având asupra sa documentul de identitate” – a precizat dr. Marius Sima, purtător de cuvânt al DSVSA Maramureș.
Programul de lucru. Luni-vineri: 09.00-15.00; sâmbătă-duminică 09.00-13.00.