Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 48 minute în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 oră în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 13 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 14 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 14 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 15 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 18 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - în urmă
Înfricoșător: Este posibil ca virusul Wuhan să se ascundă în creier şi să cauzeze recurenţa bolii
Un nou studiu sugerează că virusul Wuhan, care cauzează COVID-19, se poate ascunde în creierul celor infectaţi şi poate provoca reveniri ale bolii, la pacienţii care păreau că s-au recuperat, arată revista Newsweek într-un material.
Într-un studiu publicat marţi de revista Viruses, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Georgia au descoperit că şoarecii infectaţi cu virusul Wuhan prin pasajele nazale au dezvoltat simptome severe din cauza infecţiei cerebrale chiar şi după ce virusul a părăsit plămânii. Cercetătorul principal şi co-autor al studiului, Mukesh Kumar, a sugerat că rezultatele şi concluziile studiului ar putea explica de ce pacienţii umani care par că nu sunt bolnavi recidivează şi uneori mor.
„Creierul este una dintre regiunile în care virusului îi place să se ascundă”, a menţionat Kumar într-un comunicat de presă. „De aceea, observăm boli severe şi toate aceste simptome multiple, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral şi toate aceste probleme cronice – pierderea mirosului, pierderea gustului … Toate acestea au legătură cu creierul, mai degrabă decât cu plămânii”.
Studiul a constatat că virusul a fost localizat în creierul şoarecilor la un nivel de 1.000 de ori mai mare decât orice altă zonă a corpului. În timp ce nivelul prezenţei virusului în plămâni începe să scadă după trei zile de infecţie, virusul menţine o prezenţă semnificativă în creier în a cincea şi a şasea zi, când evoluţia bolii devine mai severă.
„Teoria noastră că este mai mult o boală respiratorie nu este neapărat adevărată”, a afirmat Kumar. „Odată ce infectează creierul, virusul poate afecta orice, deoarece creierul controlează plămânii, inima, totul. Creierul este un organ foarte sensibil. Este procesorul central al oricărei activităţi”.
În plus, faţă de COVID-19, Kumar sugerează că virusul care ajunge la creier ar putea lăsa pacienţii susceptibili la alte probleme grave de sănătate viitoare, inclusiv afecţiuni neurologice precum boala Parkinson şi scleroza multiplă, împreună cu declin cognitiv general şi boli autoimune.
„E înfricoşător”, a spus el. „O mulţime de oameni cred că au făcut COVID şi şi-au revenit, iar acum sunt în afara pericolului. Acum simt că acest lucru nu va fi niciodată adevărat. S-ar putea să nu fiţi niciodată în afara pericolului”.
Se ştie că simptomele neurologice sunt relativ frecvente la persoanele cu COVID-19. Cu toate acestea, în timp ce tot mai multe studii au sugerat că la şoareci, creierul este susceptibil de a fi infectat de virus, cercetările nu au adus dovezi concludente care să susţină noţiunea că virusul infectează şi se concentrează şi în creierul uman. Simptomele neurologice ar putea fi cauzate de un răspuns imun, mai degrabă decât de o infecţie directă a creierului.
O postare pe blog a directorului Institutului Naţional de Sănătate (National Institutes of Health /NIH), Dr. Francis Collins, făcută săptămâna trecută, a detaliat un studiu recent realizat de Institutul Naţional de Tulburări Neurologice şi Accidente Vasculare Cerebrale care a constatat leziuni ale creierului în probe de ţesut de la 19 persoane care au murit din cauza COVID-19, fără să existe dovezi că virusul infectase ţesutul cerebral.
„Constatările sunt deosebit de interesante, deoarece au existat unele sugestii bazate pe studii efectuate la şoareci că SARS-CoV-2 ar putea traversa bariera hematoencefalică şi ar putea invada creierul”, a scris Collins, înainte de a observa că un alt studiu, publicat în Journal of Experimental Medicine, a găsit dovezi ale virusului în creierul a trei persoane care au murit din cauza complicaţiilor COVID-19.
„În mod clar, este nevoie de mai multe cercetări”, a adăugat Collins. Pe măsură ce învăţăm mai multe despre numeroasele moduri în care COVID-19 face ravagii asupra organismului, înţelegerea simptomelor neurologice va fi critică pentru a ajuta oamenii.
Sursa – epochtimes-romania.com