Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 5 minute în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 12 minute în urmă
Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 13 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 13 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 14 ore în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 14 ore în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - în urmă
La start de iunie, o medie zilnică de aproape trei intoxicați cu ciuperci
În noaptea de luni spre marți, la Unitatera de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a fost adusă o persoană în stare gravă, cu agitație psihomotorie intensă. ”Pacientul a fost stabilizat la UPU, apoi internat la terapie intensivă. În prezent, starea acestuia s-a ameliorat” – a precizat dr. Dan Roman, medic șef UPU-SMURD Baia Mare. În primele 11 zile ale lunii iunie, la UPU au ajuns patru pacienți după ce s-au intoxicat cu ciuperci.
Specialiștii reamintesc că simptomele intoxicației cu ciuperci se clasifică în funcție de perioada de incubație a tipului de ciuperci care provoacă intoxicația.
În cazul celor cu perioadă scurtă de incubație, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor și se manifestă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupilă micșorată, halucinații, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundența salivației etc.
Mai gravă este situația în cazul intoxicației cu ciuperci cu incubație lungă. Semnele apar după 12 ore de la consum și se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecțiuni hepatice și renale, hemoragii. În aceste situații, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după două zile de la ingestie să se instaleze coma și, ulterior, decesul persoanei în cauză.
Dr. Dan Roman, medicul coordonator al Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean, recomandă populației să se prezinte la urgență, imediat ce identifică primele simptome.