Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 3 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 9 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 12 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 13 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 14 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
Doctorul băimărean Mihaela Leșe – o nouă premieră în medicina românească
Medicul băimărean, dr. Mihaela Leșe, a publicat în premieră în literatura de specialitate un studiu interdisciplinar – ”Protocol de comunicare cu familia pacientului aflat în îngrijirea paliativă” – aflat la granița dintre științele comunicării și cele medicale. Acesta e concretizat, practic, într-un protocol, extrem de util în activitatea de zi cu zi a medicilor, cu precădere a celor care activează în marile unități spitalicești. Aproape că te întrebi când – printre atâtea operații de excepție și atâtea performanțe medicale – dr. Mihaela Leșe își mai găsește timp și pentru elaborarea unor studii de specialitate. Dar medicina de performanță asta presupune: învățare personală continuă și, în timp, și împărtășirea către colegii de breaslă a celor acumulate din studii și din activitatea practică. Protocolul nu e nicidecum o înșiruire de enunțuri teoretice, ci e rezultatul a 20 de ani de experiență. Articolul a apărut în revista ”Paliația” și constituie prima abordare cu caracter științific a unei astfel de teme. Care, până la urmă, chiar a surprins cumva lumea medicală. „Oare cum de nu ne-am gândit și noi până acum la asta?” – a fost reacția promptă a Sorinei Pop, lector de îngrijiri paliative la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj – Napoca. ”Îl consider cel mai frumos compliment” – spune dr. Mihaela Leșe despre această sinceră și obiectivă apreciere.
Prezentarea rezumatului din revista ”Paliația” este extrem de edificator: ”Articolul este o revizuire a literaturii care își propune să prezinte principalele elemente ale comunicării în îngrijirea paliativă”. Interesantă e și concluzia studiului, pe care o consemnează – pe scurt – revista de specialitate: ”Principala provocare în comunicare este abilitatea de a asculta mai mult decât a vorbi și rezistența la tendința de a corecta”.
Ca să tragem o concluzie – tot pe scurt – această ”operație” teoretică reprezintă încă o realizare de vârf a medicinei maramureșene.
Foto: dr. Mihaela Leșe, într-unul din concediile sale (facebook-ul personal)
3 Comentarii în această postare
Monica
Felicitari doamnei doctor!Mai multa atentie din partea redactiei la texte!
DirectMM
Mulțumim de semnalare. S-a rezolvat
Dan Crina
Mult respect atât pentru omul cat si doctorul Mihaela Lese!!!Sunt o fosta pacienta extrem de mulțumită de calitatea si profeionalismul doamnei doctor.Multe reușite profesionale!!!!