181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 40 minute în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 2 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 6 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 6 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Mușețelul, darul naturii pentru oameni
Mușețelul este o plantă originară din sudul și sud-estul Europei, astăzi întâlnită în aproape întreaga lume. În România, are o mare arie de răspândire întâlnindu-se aproape peste tot, de la câmpie unde apare masiv pe solurile sărăturoase, până în toate locurile însorite și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe, cu predilecție pe solurile nisipoase ușoare. Înflorește începând cu lunile aprilie-mai până la sfârșitul lunii august, uneori înflorește și a doua oară în septembrie. Nutriționiștii consideră mușețelul un dar al naturii.
Matricaria recutita“ în latină, romanița, matrice, matricea, moruna, roman sau romonel, romanița în unele părți, mușețelul este o plantă erbacee anuală, medicinală din familia Asteraceae, are frunze divizate și flori grupate în capitule terminale. Are și alte denumiri latine precum: Chamomilla chamomilla, Chamomilla recutita Matricaria chamomilla și Matricaria suaveolens. A fost folosit în Egiptul Antic, dar grecii au consacrat mușețelul ca planată medicinală. Astfel Hipocrate, Dioscorides și Galenus – nume mari în medicina antică – au scris despre mușețel și efectele sale benefice.
Mușețelul, mai ales atunci când este folosit pentru a prepara ceai, este apreciat pentru beneficiile pentru sănătate pe care le oferă, precum îmbunătățirea somnului și a digestiei. Planta este folosită de secole, tocmai din Antichitate, ca remediu naturist pentru diferite afecțiuni. Mușețelul prezintă antioxidanți care pot juca un rol în scăderea riscului de a dezvolta anumite boli, precum cele de inimă.
Ceaiul de mușețel poate ajuta la relaxare înainte de a adormi. Un studiu din 2019 a observat că după un tratament de 2 – 4 săptămâni cu mușețel, persoanele cu tulburare anxioasă generalizată au raportat o îmbunătățire a simptomelor. Tratamentul cu ceai de mușețel ar putea, de asemenea, să îmbunătățească gradul de calitate al somnului.
Un alt studiu, din același an, a descoperit că mușețelul are proprietăți antiinflamatorii, antispasmodice, sedative și anti-anxietate ce pot ameliora simptomele resimțite în timpul sindromului premenstrual. Inflamația reprezintă reacția sistemului imun atunci când se luptă cu infecția. Ceaiul de mușețel prezintă compuși chimici ce pot reduce inflamația
Unele studii susțin că ceaiul de mușețel ar putea ataca celulele tumorale maligne sau chiar să prevină apariția lor. Rezultatele obținute din diferite teste de laborator indică faptul că diferiții compuși chimici din mușețel pot preveni apariția gliomului, a leucemiei, a cancerului cervical și a celui de ficat.
Lăcrimioara ZOTA