Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 2 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 3 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 4 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 8 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 8 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 8 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 9 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 9 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 11 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 12 ore în urmă
Mușețelul, darul naturii pentru oameni
Mușețelul este o plantă originară din sudul și sud-estul Europei, astăzi întâlnită în aproape întreaga lume. În România, are o mare arie de răspândire întâlnindu-se aproape peste tot, de la câmpie unde apare masiv pe solurile sărăturoase, până în toate locurile însorite și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe, cu predilecție pe solurile nisipoase ușoare. Înflorește începând cu lunile aprilie-mai până la sfârșitul lunii august, uneori înflorește și a doua oară în septembrie. Nutriționiștii consideră mușețelul un dar al naturii.
Matricaria recutita“ în latină, romanița, matrice, matricea, moruna, roman sau romonel, romanița în unele părți, mușețelul este o plantă erbacee anuală, medicinală din familia Asteraceae, are frunze divizate și flori grupate în capitule terminale. Are și alte denumiri latine precum: Chamomilla chamomilla, Chamomilla recutita Matricaria chamomilla și Matricaria suaveolens. A fost folosit în Egiptul Antic, dar grecii au consacrat mușețelul ca planată medicinală. Astfel Hipocrate, Dioscorides și Galenus – nume mari în medicina antică – au scris despre mușețel și efectele sale benefice.
Mușețelul, mai ales atunci când este folosit pentru a prepara ceai, este apreciat pentru beneficiile pentru sănătate pe care le oferă, precum îmbunătățirea somnului și a digestiei. Planta este folosită de secole, tocmai din Antichitate, ca remediu naturist pentru diferite afecțiuni. Mușețelul prezintă antioxidanți care pot juca un rol în scăderea riscului de a dezvolta anumite boli, precum cele de inimă.
Ceaiul de mușețel poate ajuta la relaxare înainte de a adormi. Un studiu din 2019 a observat că după un tratament de 2 – 4 săptămâni cu mușețel, persoanele cu tulburare anxioasă generalizată au raportat o îmbunătățire a simptomelor. Tratamentul cu ceai de mușețel ar putea, de asemenea, să îmbunătățească gradul de calitate al somnului.
Un alt studiu, din același an, a descoperit că mușețelul are proprietăți antiinflamatorii, antispasmodice, sedative și anti-anxietate ce pot ameliora simptomele resimțite în timpul sindromului premenstrual. Inflamația reprezintă reacția sistemului imun atunci când se luptă cu infecția. Ceaiul de mușețel prezintă compuși chimici ce pot reduce inflamația
Unele studii susțin că ceaiul de mușețel ar putea ataca celulele tumorale maligne sau chiar să prevină apariția lor. Rezultatele obținute din diferite teste de laborator indică faptul că diferiții compuși chimici din mușețel pot preveni apariția gliomului, a leucemiei, a cancerului cervical și a celui de ficat.
Lăcrimioara ZOTA