Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Octombrie, „luna roz”, dedicată luptei împotriva cancerului mamar
Recunoscută ca luna de culoare roz, în perioadă 1 – 31 octombrie, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți și să reitereze că depistarea la timp, în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării. Luna de conștientizare cu privire la cancerul de sân, celebrată în octombrie în fiecare an, aduce în atenție cancerul mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor cu vârsta între 50 şi 69 de ani. Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa, apar la femei cu vârsta sub 44 de ani, 54% apar la vârsta de 45-69 de ani iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.
Rozul este culoarea simbol prin care se umăreș te creșterea gradului de conștientizare a femeilor care trebuie să știe că, prin informare, prevenție și control medical anual, cancerul la sân poate fi învins. Prin urmare, este important să luptăm împotriva acestei boli, dar și să le sprijinim pe cele care suferă de ea, precum și pe familiile acestora. În acest scop, organizațiile caritabile, îngrijitorii, cercetătorii și instituțiile își unesc forțele pentru a atrage atenția publicului larg asupra acestei boli. Examinările de sân pot detecta cancerul devreme atunci când cancerul este mai ușor de tratat, oferind opțiuni de tratament și rezultate mai bune. Înțelegerea riscurilor, simptomelor și opțiunilor de tratament poate salva vieți. Detectarea precoce prin screening-uri regulate și mamografii crește semnificativ șansele de succes a tratamentului și de recuperare.
Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese anual. Cele mai frecvente cancere sunt cancerele de sân, plămâni, colon, rect și prostată.
Lăcrimioara ZOTA