Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 7 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 9 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 11 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 13 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 14 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 16 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 16 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 17 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 17 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 17 ore în urmă
Osteoporoza este marcată mondial la 20 octombrie
Data de 20 octombrie marchează „Ziua Mondială a Osteoporozei”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică. Ziua mondială a osteoporozei a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, şi susţinută de Comisia Europeană, iar ulterior a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile. Osteoporoza este o boală scheletică ce presupune scăderea masei osoase, alterarea microarhitecturii țesutului osos și, prin urmare, creșterea riscului de fractură.
Supranumită “hoțul tăcut”, boala a devenit, în ultimele decenii, o importantă problemă de sănătate publică, având consecințe majore în rândul populației planetei. Cele mai grave și mai frecvente fracturi osoase sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului. La nivel mondial, osteoporoza afectează estimativ 200 milioane de femei, cu precădere după vârsta de 55 de ani, anume după instalarea menopauzei.
Diagnosticarea se face măsurând densitatea oaselor cu un aparat numit „DEXA”, bazat pe densitometria osoasă, ţara noastră având 2,4 densitometre la un milion de locuitori, în condiţiile în care norma europeană este de 11. Fundaţia Internaţională de Osteoporoză” a formulat cinci strategii esenţiale de a combate sau de a ne întări sistemul muscular şi osos, prima fiind efectuarea exerciţiilor fizice minim 30-40 de minute de trei patru ori pe săptămână. Importantă este şi alimentaţia, ce trebuie să conţină suficient calciu şi proteine, dar şi evitarea obiceiurile nesănătoase precum fumatul sau consumul exagerat de alcool.
Lăcrimioara ZOTA