Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 3 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 3 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 8 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 8 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 9 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 12 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 13 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 14 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 14 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Pe 16 aprilie este sărbătorită mondial, vocea umană
În fiecare an, la această dată o lume întreagă sărbătorește vocea, pentru a evidenția importanța ei în comunicare, în exprimarea emoțiilor și în conexiunea umană. Ziua Mondială a Vocii este o oportunitate de a sublinia importanța menținerii sănătății vocale și de a promova îngrijirea și protejarea vocii în rândul tuturor categoriilor de oameni. De la profesioniști care folosesc vocea în munca lor (cum ar fi vorbitorii publici, cântăreți, actori etc.), până la publicul larg.
Celebrarea a început în 1999, în Brazilia, sub forma Zilei naţionale a vocii, inițiativa aparținând unor specialiști în ornitologie, patologie vorbire-limbaj şi a unor profesori de canto. De atunci, s-au creat grupuri de lucru în 50 de ţări, care organizează evenimente în luna aprilie, de la reprezentaţii artistice până la conferinţe despre sănătate. Acestea se desfășoară pe durata mai multor zile.
În România, Ziua mondială a vocii a fost marcată pentru prima oară la Cluj, în 2013, iar din 2014, a fost sărbătorită la Bucureşti.
Vocea joacă un rol esențial într-o comunicare eficientă și sănătoasă, iar ziua din 16 aprilie țintește să crească conștientizarea despre necesitatea de a preveni problemele glasului, reabilitării acestuia în urma unor afecțiuni, formarea vocilor artistice și cercetarea continuă a funcțiunilor și aplicațiilor glasului.
În această zi pot fi organizate diverse evenimente și activități, inclusiv sesiuni de informare despre sănătatea vocii, consulturi gratuite cu specialiști în tulburările vocale, concerte sau recitaluri pentru a celebra frumusețea și puterea vocii umane, și multe altele.
Lăcrimioara ZOTA