Share
Pe 6 octombrie se marchează mondial paralizia cerebrală

Pe 6 octombrie se marchează mondial paralizia cerebrală

Ziua mondială a paraliziei cerebrale este marcată în fiecare an, la 6 octombrie, începând cu anul 2012, pentru a fi alături de cele peste 17 milioane de persoane care suferă de această afecţiune, în întreaga lume. În această zi, persoanele afectate, familiile acestora şi organizaţiile de susţinere marchează acest moment prin împărtăşirea propriilor experienţe, organizarea de evenimente tematice şi purtarea culorii verzi. Scopul acestei mişcări este acela de a se asigura că adulţii şi copiii care suferă de paralizie cerebrală beneficiază de aceleaşi drepturi şi oportunităţi ca toţi ceilalţi membri ai societăţii. Deşi paralizia cerebrală este cea mai frecventă dizabilitate în copilărie, există un mare deficit de informaţii cu privire la ceea ce înseamnă ea şi ce o provoacă. Prin Ziua mondială a p araliziei cerebrale, se creează ocazia de a creşte gradul de conştientizare a paraliziei în comunităţi şi de a-i ajuta pe ceilalţi să privească dincolo de dizabilitate.

Paralizia cerebrală este o tulburare cronică a mişcării cauzate de leziuni ale sistemului nervos central, care determină o mişcare deteriorată asociată cu reflexe anormale, rigiditatea membrelor şi trunchiului, postură anormală, mişcări involuntare, mers nesigur sau o combinaţie dintre acestea. Semnele şi simptomele apar în perioada copilăriei sau în perioada preşcolară. Efectul paraliziei cerebrale asupra abilităţilor funcţionale diferă mult. Unele persoane afectate pot merge pe jos, în timp ce altele nu pot. Unii manifestă o capacitate intelectuală normală sau aproape normală, dar alţii pot avea dizabilităţi intelectuale. De asemenea, pot fi prezente epilepsia, orbirea sau surditatea.

Deşi paralizia cerebrală nu poate fi vindecată, o multitudine de tratamente pot ajuta pacienţii să-şi maximizeze abilităţile şi tonusul muscular, să prevină complicaţiile şi să-şi amelioreze calitatea vieţii. Leziunea cerebrală care produce această boală nu progresează în timp.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu