Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 2 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 3 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 3 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 4 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 17 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 19 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 19 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - în urmă
Pe 7 aprilie este Sărbătorită Mondial Sănătatea
Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată anual, la 7 aprilie. În această dată a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un tratat între naţiunile lumii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite. A fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sănătăţii. A fost marcată pentru prima dată în 1950.
Sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului ci şi un drept fundamental pentru pace şi securitate. În întreaga lume, dreptul la sănătate a milioane de oameni este din ce în ce mai ameninţat. Bolile şi dezastrele sunt principalele cauze de deces şi invaliditate. Conflictele devastează vieţi, provocând moarte, durere, foame şi suferinţă psihologică.
Ziua Mondială a Sănătății. Tema anului 2024
Tema zilei, în 2024, este „My health, my right”(sănătatea mea, dreptul meu). A fost aleasă pentru a susţine dreptul tuturor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educaţie şi informaţii de calitate, precum și:
- apă potabilă sigură, aer curat, alimentaţie bună
- locuinţe de calitate, condiţii decente de muncă şi de mediu
- libertate fără discriminare.
Acest lucru susţine faptul că cel puţin 4,5 miliarde de oameni mai mult de jumătate din populaţia lumii – nu au fost acoperiţi în totalitate de serviciile de sănătate esenţiale în 2021.
Dreptul la sănătate include drepturi, cum ar fi dreptul de a-şi controla sănătatea, consimţământul informat, integritatea corporală şi participarea la luarea deciziilor legate de sănătate.
Lăcrimioara ZOTA