Copiii prezenți la atelierul „Șezătoare în Postul Mare” au învățat despre rochia de Rogoz, dar și despre pieptarul înfundat specific zonei Lăpușului - 11 minute în urmă
Locuri de muncă pentru cei care vor să lucreze în Spațiul Economic European - 18 minute în urmă
Centrul Rezidențial „Bunul Samarinean” din Coroieni are un nou director - 1 oră în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează? - 2 ore în urmă
Români la Campionatul Mondial al măcelarilor de la Paris - 2 ore în urmă
La mulți ani, Jandarmeria Română! - 2 ore în urmă
Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 13 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 13 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 16 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 17 ore în urmă
Pe 7 aprilie este Sărbătorită Mondial Sănătatea
Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată anual, la 7 aprilie. În această dată a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un tratat între naţiunile lumii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite. A fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sănătăţii. A fost marcată pentru prima dată în 1950.
Sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului ci şi un drept fundamental pentru pace şi securitate. În întreaga lume, dreptul la sănătate a milioane de oameni este din ce în ce mai ameninţat. Bolile şi dezastrele sunt principalele cauze de deces şi invaliditate. Conflictele devastează vieţi, provocând moarte, durere, foame şi suferinţă psihologică.
Ziua Mondială a Sănătății. Tema anului 2024
Tema zilei, în 2024, este „My health, my right”(sănătatea mea, dreptul meu). A fost aleasă pentru a susţine dreptul tuturor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educaţie şi informaţii de calitate, precum și:
- apă potabilă sigură, aer curat, alimentaţie bună
- locuinţe de calitate, condiţii decente de muncă şi de mediu
- libertate fără discriminare.
Acest lucru susţine faptul că cel puţin 4,5 miliarde de oameni mai mult de jumătate din populaţia lumii – nu au fost acoperiţi în totalitate de serviciile de sănătate esenţiale în 2021.
Dreptul la sănătate include drepturi, cum ar fi dreptul de a-şi controla sănătatea, consimţământul informat, integritatea corporală şi participarea la luarea deciziilor legate de sănătate.
Lăcrimioara ZOTA