Share
Plantele de leac ale lunii august

Plantele de leac ale lunii august

Plantele medicinale sunt un dar al naturii, care sunt la îndemâna noastră. Dacă ne aflăm în vacanță, la munte sau într-o zonă nepoluată,  pe lângă admirarea peisajelor, putem recolta plante medicinale. Ultimele daruri de vară ale naturii ne pot fi de folos, atât nouă, și celor dragi!

Plantele de leac de care ne putem bucura în luna august sunt:

Sunătoarea

Majoritatea dintre noi știm că este benefică pentru sistemul nervos. Studiile au confirmat că este eficientă împotriva depresiei ușoare și a stărilor de anxietate. Sunătoarea are efecte sedative blânde. Conține hipericină și hiperforină, doi compuși care măresc cantitatea de melatonină și îmbunătățesc somnul. Dacă suferiți de insomnie, vă treziți de mai multe ori pe noapte sau aveți coșmaruri, puteți încerca o cură cu sunătoare. Sunătoarea ajută în epuizarea nervoasă și perioadele de stres emoțional, efectele aparând la câteva săptămâni de utilizare. Pe lângă susținerea sistemului nervos, sunătoarea are proprietăți antivirale și hepatoprotectoare.

 Ciulinul (Carduus nutans)

Denumit popular scaiete, înflorește începând din iunie și până în august. Majoritatea compușilor activi sunt concentrați în fructe (semințe), însă întreaga plantă are proprietăți medicinale. Ciulinul conține aproape întreaga paletă de vitamine: A, D, E, K, complexul de B-uri, potasiu, seleniu, mangan, iod, calciu.

În scopuri medicinale, se întrebuințează partea aeriană a plantei, recoltată în perioada înfloririi și când semințele ajung la maturitate. Modalitățile de folosire sunt sub formă de tinctură de ciulin, decoct, infuzie, pulbere de semințe măcinate de ciulin. Ciulinul este util în tratarea unor afecțiuni ale: ficatului (hepatită, insuficiența hepatică, ciroze, intoxicații cronice ale ficatului); ale bilei (litiază biliară, dischinezie biliară); ale aparatului digestiv (digestie dificilă, constipație); în dereglări ponderale; afecțiuni ale splinei; astenie; hipertensiune arterială; hemoroizi; varice. Este indicat în intoxicație alcoolică, psoriazis, stări de epuizare fizică și nervoasă, deficiențe imunitare, hipercolesterolemie, convalescențe, migrene.

Pătlagina

Este recomandată în tratarea bolilor respiratorii. Siropul de pătlagină, pe care îl putem prepara acasă, din frunze proaspete, tratează tusea, gripa, răceala sau bronșita, în faza incipientă. Pune într-un borcan straturi de frunze de pătlagină care să alterneze cu zahăr și înfiletați-l bine. Când lasă sirop, puneți borcanul într-un vas cu apă rece și fierbeți-l o jumătate de oră. După răcire, puneți siropul în sticle de culoare închisă și păstrați-l la rece. La nevoie, luați câte o lingură, de trei ori pe zi.

Salvia

Denumirea provine din latinescul salvare (a vindeca, a salva de la boala), restabilește echilibrul hormonal și pe cel al sistemului nervos, stimulează memoria, ajută în caz de balonare și de transpirație excesivă.

Coada șoricelului

Se recoltează din iunie până toamna târziu și are acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă și antimicrobiană. Coada soricelului se recomandă sub formă de infuzie, pulbere ori tinctură în  tratarea anorexiei, ameliorarea digestiei, bronșitelor, tusei, rinitelor, alergiilor, gastritelor, ulcerului gastric etc. Extern, coada șoricelului poate fi folosită ca dezinfectant al diferitor răni, eczeme, arsuri, contuzii, răni și ulcerații, aplicând comprese cu suc proaspăt sau câteva picături de tinctură aplicate pe locul afectat.

Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Se culeg fructele până la venirea brumei. Indicații: ataminoză, diaree, gută, intoxicație, reumatism, urticarie, rahitism.

Cicoarea (Cichorum inthybus)

Partea aeriană se recoltează în iulie-august, iar rădăcina în septembrie-octombrie. Indicații: intern – angiocolită, colecistită, constipație, astm bronșic, bronșită, diskinezie biliară, enterocolită, furunculoză, hepatită cronică, insuficiență cardiacă cu edem, tuse. Extern – gută, reumatism, seboree, stomatită.

Cimbrul de gradină (Thymus vulgaris)

Înflorește o perioadă lungă, se poate recolta până în luna octombrie. Indicații: anemie, angiocolită, astm bronsic, bronșită, colecistită, enterocolită, hepatită cronică, laringită, nevroză, reumatism.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu