Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Examenele din viața de elev sau student, câteva sfaturi esențiale; Cum controlăm emoțiile, pentru a reuși

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Examenele din viața de elev sau student, câteva sfaturi esențiale; Cum controlăm emoțiile, pentru a reuși

Pentru a controla emoțiile înaintea unui examen, copiii pot încerca următoarele strategii:

Pregătire adecvată: De foarte multe ori stresul vine din nestiință. În momentul în care suntem pregătiți avem mai multă încredere.

Studiul poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului. Cu cât ești mai încrezător în cunoștințele tale, cu atât vei avea o mai mare capacitate de a controla emoțiile.

Fă exerciții de respirație și relaxare: Respirația profundă și exercițiile de relaxare pot ajuta la calmarea emoțiilor și la reducerea anxietății. Copiii pot încerca să inspire adânc, să țină 4 secunde respirația și să expire treptat până iese tot aerul. Când ne concentrăm pe respirație ne eliberăm gândurile negative.

Dacă apar gândurile negative, le observăm, nu ne luptăm, nu le judecăm. Le vorbim:”- Te-am văzut gând, dar nu am timpul tău acum. Te ascult după ce termin examenul!”. E ca și cum un prieten te cheamă afara cu bicicleta în timpul în care tu ai de făcut un test specific pentru examen. Prietenului îi spui: ”- Ne vedem după ce termin testul!”

Gestionarea timpului: Stresul poate fi redus prin planificarea și gestionarea timpului în mod eficient. Copiii pot crea un program de studiu bine structurat, care să le ofere suficient timp pentru a-și revizui materiile și să se odihnească în mod corespunzător înainte de examen.

Înainte de examen e bine sa faci 15 minute de exerciții fizice. De ce? Se oxigenează creierul și va fi mult mai ușor să intri în starea de examen in momentul respectiv.

Dacă în jur ceilalți au de vorbit negativ și transmit nesiguranțele lor, poți să te retragi. Nu intra în “ jocul” lor.

Gândire pozitivă și vizualizare: Imaginezează-ți succesul și să-și vizualizează reușita în timpul examenului. Gândirea pozitivă poate ajuta la reducerea anxietății și a emoțiilor negative.

Odihnă și somn adecvat: Asigură-te că dormi bine înaintea examenului. Lipsa somnului poate afecta negativ concentrarea și capacitatea de a controla emoțiile.

Alimentație sănătoasă și hidratare adecvată: O dietă echilibrată și hidratarea corespunzătoare pot avea un impact pozitiv asupra stării de spirit și nivelului de energie al copiilor. Evitați alimentele grele sau procesate înainte de examen și consumați alimente sănătoase. Hidratarea corespunzătoare e și ea importantă. Mănâncă ciocolată neagră.

Relaxare și activități plăcute: Ar trebui să vă faceți timp pentru activități de relaxare și plăcute înainte de examen. Acestea pot include cititul, ascultarea muzicii preferate, plimbările în natură sau alte hobby-uri care le aduc bucurie și reduc stresul.

Este important să rețineți că fiecare copil este diferit și că aceste strategii pot funcționa în mod diferit pentru fiecare individ.

Pentru părinți: Încurajați-i pe copii să exploreze și să găsească tehnici care funcționează cel mai bine pentru ei în gestionarea emoțiilor înaintea examenelor.

Nu puneți presiune pe ei și nu-i condiționați:”- dacă intri la cutare liceu atunci îți cumpăr cutare lucru”. Nu faceți decât să îi stresați și mai tare. E ca o piatră de moară.

Amintiți-le că e important să se concentreze pe ce fac în acel moment și nu pe ce notă vor lua.

Nu cred că mai cazul să vă spun că etichete de gen:”- nu ești în stare, nu poți, ești prost etc” trebuie să vă iasă definitiv din vocabular.

Nu le mai transmiteți fricile voastre. Sunt ale voastre și nu a le lor.

Succes!!!!

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu