181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 50 minute în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 2 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 6 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 6 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Prunele, fructele cele mai populare ale lunii august
Luna august poartă denumirea populară de Gustar, tocmai pentru că este luna cea mai bogată în fructe și legume proaspete, pline de nutrienți și vitamine. Bogate în fibre, prunele ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Conțin antioxidanți precum vitamina C și fenoli care protejează celulele de stresul oxidativ. Oferă vitaminele A și K, precum și potasiu, care sprijină sănătatea inimii și a oaselor. Zemoase și tare gustoase, prunele îți vor da energia de care ai nevoie cât e ziua de lungă. Aceste fructe gustoase te vor răsfăța cu gustul lor bun și vor avea grijă de sănătatea ta în sezonul cald. Consumate proaspete sau uscate, prunele sunt aliatul perfect atunci când vine vorba de dietă. Prunele sunt fructele ideale pentru persoanele care au probleme cu greutatea. O prună ajunge să conțină 30 de calorii, deci dacă simți nevoia să îți potolești pofta de dulce cu ceva sănătos, aceste fructe sunt alegerea ideală.
Au proprietăți energizante datorită conținutul natural de zaharuri, dar sunt extrem de lăudate și pentru faptul că alungă senzația de oboseală. Prunele fac parte din aceeași familie ca piersicile, nectarinele și caisele. Prunele diferă însă atât ca mărime, ca textură, cât și ca aspect. Sunt de mai multe culori (roșiatice, violet, verzi, galbene), cu pulpă roz, galbenă sau portocalie. Aceste fructe au crescut pentru prima dată în China acum mii de ani, apoi au pătruns rând pe rând în Japonia, Europa și America. În prezent există peste 2000 de soiuri de prune în întreaga lume. Unele studii spun că prunele te pot feri și de cancer. Un fruct de dimensiuni medii conține 113 grame de potasiu, un mineral care ține sub control tensiunea arterială și reduce riscul de accident vascular cerebral. Pigmentul roșiatic al prunelor, antocianina, este cel bănuit a ajuta în cea mai mare măsură prevenirea diverselor tipuri de cancer.
Lăcrimioara ZOTA