Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 6 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 6 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 7 ore în urmă
Programul Teatrului Municipal Baia Mare în perioda 22-26 ianuarie - 11 ore în urmă
Artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie a lansat la Madrid expoziția „Comorile României din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” - 11 ore în urmă
Artistele plastice Anamaria Stanciu și Ioana Alexandra Sas vă invită să admirați expoziția „Contraste și corelații” - 14 ore în urmă
Baia Sprie oferă cele mai variate alternative de a-ți petrece timpul liber în anotimpul rece - 15 ore în urmă
La CUNBM: Prof. dr. Ion Copoeru va susține conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 16 ore în urmă
De Mica Unire: Atelierul „Domnul Cuza și Sultanul. Cum citim sursele istorice?”, la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 16 ore în urmă
Prof. Marius Voinaghi: Despre teste standardizate - 18 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru părinții care vor să-și ajute copiii în perioada examenelor
Pentru că mulți elevi mai au puțin până la examenul de bacalaureat și capacitate, m-am gândit că poate ar fi util să vin cu câteva sugestii pentru a ajuta copiii să depășească anxietatea de examen.
Pentru a evita pe cât posibil presiunea prea mare, este important să adoptați o abordare empatică, o abordare în care să simtă că sunt susținuți.
În primul rând creați-le un mediu de studiu relaxant în care să vă asigurați că are un loc de studiu liniștit și bine organizat.
Încurajați pauze regulate pentru a evita suprasolicitarea. Aici ar putea fi de folos o tehnică numită ZIG-ZAG în care copilul învață 45 de minute apoi face o pauză de 10, 15 minute pentru relaxare. E exact ca la școală. Și acolo lucrează 45, 50 minute după care au pauză. Se începe cu materia la care are cele mai mari dificultăți. În pauză, exclus telefonul. Trebuie să facă altceva să se relaxeze. Să iasă în curte, să arunce o privire pe geam, să se joace cu animal de companie, să mănânce un măr, un iaurt etc.
Apoi, învățați-i tehnici de gestionare a stresului cum ar fi:
Tehnici de respirație profundă, tehnici de mindfulness sau meditație.
Nu pot să trec mai departe fără să amintesc iar și iar de mișcare. Sportul de cel puțin 3 ori pe săptămână îi ajută să elibereze tensiunea acumulată. Știm foarte bine că în timpul mișcării se eliberează hormonii fericirii, se oxigenează tot corpul, să nu vorbim de ce impact puternic are asupra creierului.
Cum?
Îmbunătățește circulația sângelui. Crește fluxul de sânge către creier, ceea ce asigură un aport mai bun de oxigen și nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a acestuia.
Crește neuroplasticitatea și stimulează producția de proteine care sprijină creșterea și dezvoltarea noilor neuroni și sinapse, îmbunătățind astfel capacitatea de învățare și memorie.
Reduce stresul și anxietatea. Nu asta ne dorim? Le îmbunătățește funcțiile cognitive precum planificarea, atenția și procesarea informațiilor.
Le induce un somn de calitate, esențial pentru funcționarea cognitivă optimă și pentru procesul de consolidare a memoriei.
Creșterea volumului hipocampului.
Hipocampul este o zonă a creierului esențială pentru memorie și învățare.
Sprijiniți-i emoțional. Ce puteți face?
Ascultați-i când vorbesc despre temerile lor. Încercați să vedeți dacă reușesc să gestioneze stresul, dacă nu, cereți ajutor specialistului.
Ajutați-i să-și facă un program de studiu realist și să aibă un plan. Încurajați-i să înceapă să învețe din timp pentru a evita acumularea presiunii. Încurajați gândirea rațională și pozitivă. Să se concentreze și să-și reamintească succesele anterioare și abilitățile lor, părțile pozitive. Critica nu ajută, generalizările la fel.
”Niciodată nu înveți, nu te văd să pui mâna pe carte, la cel mai slab liceu o să intri, trebuie să intri la cea mai bună clasă etc”.
NU MAI PUNEȚI PRESIUNE PE REZULTAT!!!!
Evitați să puneți accentul exclusiv pe rezultate. Concentrați-vă pe efort și progres, pe ce poate îmbunătăți în momentul prezent.
Renunțați la comparații cu alți copii sau frați. SUNTEM DIFERIȚI!
Nu minimizați sau ignorați sentimentele de anxietate ale copilului. Nu ignorați discuțiile despre anxietate și nu faceți comentarii de genul: ”ești prea sensibil”, ”trebuie” să fii puternic, termină cu drama etc.”
Comunicarea e mult mai importantă și poate ajuta copilul să se simtă înțeles și susținut. NU IGNORAȚI semnele de stres sever. Cereți ajutor profesional dacă este necesar.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și