Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Anxietatea în viața unui copil, cauze și câteva sfaturi folositoare

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Anxietatea în viața unui copil, cauze și câteva sfaturi folositoare

Chiar dacă anxietatea copiilor nu are un impact atât de puternic precum consumul de droguri sau precum delicvența, totuși anxietatea le poate afecta funcționalitatea destul de mult.

Copiii cu anxietate în general, par să aibă mai puțini prieteni față de cei de vârsta lor. Aceștia pot întâmpina probleme în comunicarea și interacțiunea cu ceilalți. De exemplu, pentru ei este dificil să participe la activități de grup. Având puțini prieteni, pe termen lung le poate accentuia singurătatea și asta le scad șansele la a-și forma rețele sociale de suport. Ori, partea socială este foarte importantă pentru o dezvoltare armonioasă.

Anxietatea le poate afecta inclusiv performanțele școlare, dar sunt și copiii care au note foarte bune datorită faptului că au tendința de a fi perfecționiști. Unii, de exemplu, pot întârzia să-și facă temele și asta nu datorită faptului că ar fi incapabili, ci pentru că grija, gândurile prăpăstioase îi împiedică să fie încrezători că fac ce trebuie. O altă parte de copii, cei timizi nu pot profita la maxim de cursuri pentru că starea anxioasă îi împiedică. De multe ori, dacă au nedumeriri nu întreabă.

Pe de altă parte, mulți copii se descurcă foarte bine la ore, dar când au un examen sau un test, clachează, anxietatea le vine de hac. Privind pe termen lung, acest lucru le va restrânge oportunitățile pe care le-ar putea avea în carieră. Desigur, mulți dintre ei, o dată cu maturizarea s-ar putea să devină adulți cu încredere în ei și sociabili, dar mulți vor fi niște adulți anxioși. Toate acestea pot predispune persoana la alte probleme cum ar fi consum de alcool, droguri. De ce? Pentru că ei cred că consumul acestora îi ajută. Poate pe moment, dar pe termen lung se adaugă și alte probleme de sănătate. Alții sunt predispuși la depresie, la șomaj etc. Ideea este că nu toți ajung aici, e un factor de risc. Așadar, dacă problemele copilului cu anxietatea nu sunt extreme, asta nu înseamnă că nu trebuie să fie ajutat să remedieze problema, nu e indicat să așteptăm să vedem dacă o să apară probleme mai serioase mai târziu.

Cum simt copiii anxietatea? În primul rând, la nivelul gândurilor. Ei au gândirea în termen de pericol, de amenințare. De exemplu, întâlnesc copii care se îngrijorează pentru ei sau pentru părinți. Le e frică că vor păți ceva ei sau aparținătorii. Am avut la un moment dat copii cărora de câte ori părinții plecau cu mașina la muncă, le era foarte frică că vor avea accident de mașină. Alții aveau frica că se va râde ei etc. Al doilea mod în care resimțeau anxietatea era la nivelul fizic, al corpului. Este despre asa numitul ”fight-or-flight” ( luptă sau fugi). Această reacție modifică ritmul bătăilor inimii, respirației, transpirației. Ei pot simți senzații de vomă, dureri de burtă, stomac, cap, diaree și oboseală. Al treilea este despre modificarea comportamentului. Acesta este poate cel mai important factor care îi afectează. Încep să evite să mai iasă, să meargă la școală, să tremure, să plângă mult, să asculte muzică în căști dacă sunt la un eveniment pentru a evita interacțiunea cu ceilalți copii. Alții sunt foarte neliniștiți când pleacă părinții noaptea de acasă. Desigur, sunt multe alte exemple. De aceea e necesar să fie ajutați. Pentru ei nu e simplu să se regleze. Ce trebuie să înțelegem este că anxietatea poate fi controlată.

Ca idee de final, anxietatea are mai mulți factori. Cum gândește copilul, cum gestionează fricile, cum interacționează părintele și fondul genetic. Toate acestea pot fi modificate sau cel puțin ameliorate.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Motivul pentru care femeile sunt mai anxioase decât sunt bărbații


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu