Share
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să îți găsești echilibrul emoțional; Arta de a accepta ceea ce nu poți controla

Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să îți găsești echilibrul emoțional; Arta de a accepta ceea ce nu poți controla

În viața fiecăruia dintre noi există momente în care ne simțim copleșiți de lucruri care par să ne scape de sub control. În calitate de psiholog, am întâlnit deseori oameni care încearcă din răsputeri să gestioneze totul perfect – fie că este vorba despre relații, carieră sau propria sănătate mentală.

Însă, adevărul este că această dorință de control absolut poate adesea să ne epuizeze mai mult decât să ne ajute. Un pas important în a ne regăsi echilibrul emoțional este să învățăm să acceptăm lucrurile așa cum sunt. De multe ori, fixarea asupra unor aspecte pe care nu le putem schimba doar ne îngreunează povara mentală și ne împiedică să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat.

Atunci când ne agățăm de ideea de a controla fiecare detaliu, pierdem din vedere imaginea de ansamblu – nevoia noastră de a ne îngriji sănătatea emoțională și de a ne acorda permisiunea să respirăm. Acceptarea nu înseamnă resemnare sau pasivitate. Este, de fapt, un act de auto-îngrijire extrem de puternic. Să accepți ceea ce nu poți schimba înseamnă să îți dai voie să renunți la nevoia constantă de a controla și să ai încredere că lucrurile vor evolua într-un mod natural. Așa cum spunem adesea: ceea ce curge, curge. Cu alte cuvinte, unele lucruri în viață se vor rezolva de la sine atunci când le lăsăm spațiu să se desfășoare. Un exemplu frecvent în practica mea este modul în care oamenii încearcă să gestioneze stresul relațional.

Adesea, fixarea pe comportamentele partenerului sau pe evenimente din trecut poate genera o spirală de anxietate. Însă, atunci când începem să ne schimbăm perspectiva – renunțând la această obsesie pentru detalii și concentrându-ne pe ceea ce putem influența cu adevărat – descoperim că relațiile noastre pot deveni mai sănătoase și mai autentice. Un alt exemplu este legat de stresul zilnic, de la responsabilități la locul de muncă până la griji legate de viitor. Mulți dintre noi ajungem să ne simțim epuizați, încercând să anticipăm fiecare problemă și să găsim soluții înainte ca acestea să apară. Însă uneori, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi înșine este să facem un pas înapoi și să ne dăm voie să respirăm.

Aceasta este o lecție de auto-compasiune: uneori, este mai bine să te relaxezi și să lași lucrurile să curgă în propriul ritm. Pentru binele tău mental și emoțional, este important să înțelegi că nu totul trebuie să fie sub controlul tău. It is what it is ( este ce este) – adică uneori, viața trebuie să fie lăsată să își urmeze cursul firesc. În loc să ne agățăm de fiecare detaliu, să ne permitem să trăim cu mai multă ușurință, încredere și libertate.

Și, în final, să ne amintim că eliberarea de nevoia de control este, de fapt, o modalitate de a ne elibera pe noi înșine. Este timpul să îți acorzi permisiunea să fii liber.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Prezentul este singurul timp care contează cu adevărat. Restul sunt doar proiecții ale minții noastre”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu